Herkese merhaba! İTÜ Çekirdekli girişimciler, “Öneriyor” serimiz aracılığıyla kendilerini motive eden sözleri, takip ettikleri platformları, sektörleriyle ilgili trendleri ve daha birçok şeyi bizimle paylaşıyor! Girişimcilik yolunun henüz başındaysanız, bu yolda sorularınız ya da ilham almak istediğiniz noktalar varsa bu serimiz tam size göre! Bu hafta, ebeveynlere online uzman desteği sağlayan Kidolog’un Kurucu Ortağı Eray Uğurelli bizimle önerilerini paylaştı.

Kendinize sık sık hatırlattığınız, sizi motive eden bir cümle var mı?

“Yap, ölç, öğren ve düzelt.” Yalın start-up modelini tarif eden bu cümle tüm ekibimizin en kilit cümlesidir. Öğrenmek ve düzeltmek hep daha iyiye gideceğini hatırlatır ve motive eder.

Takip ettiğiniz, size ilham veren web sitesi, blog gibi platformlar hangileri?

Hem Türkiye’de hem Amerika’da yürütülen girişimcilik faaliyetlerini yakından takip ediyorum. Bu noktada sıkı bir podcast takipçisiyim diyebilirim. Türkiye ve Amerika’da girişimcilik ile ilgili çok iyi podcast kanalları ve bloglar var. Endeavor ve Girişimci Kafası gibi başarılı platformlar bunlara örnek. Özellikle podcastler yürüyüş esnasında çok iyi ilham veriyor.

Girişimcilik serüveninizde size ilham veren kitaplar oldu mu, olduysa hangileri?

Sıfırdan Bire- Peter Thiel

Pazarlama 4.0- Philip Kotler

Yalın Startup- Eric Ries

Steve Jobs- Walter Isaacson

İzlediğinizde sizi motive eden bir film var mı?

Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates

Sizce 2022de sektör trendleri neler olacak?

2022, pandemi döneminin getirdiğii alışkanlıkları devam ettirecek. Her an online olmak bu alışkanlıkların başında geliyor. En küçük alışverişlerden en büyüğüne, tüm süreç online platformlara geçmiş durumda. Online sağlık hizmetleri de pandemiyle beraber ciddi bir şekilde kabul görmüş bir sektör. Kolaylaştırma ve hız getirisi 2022’de bu sektörü ses getirir şekilde büyütecek.

Önümüzdeki 10 yılda sektörünüzde ne gibi gelişmeler yaşanmasını bekliyorsunuz?

Online sağlık sektörü aslında büyümeye ve gelişmeye muhtaç bir sektör. Hem teknolojinin hem de bilimin geometrik büyümesi online sağlık sektörünü katlayarak tetikliyor. Şu anda testleri süren yapay zekâ tabanlı sesli asistanı örnek göstererek önümüzdeki yılları betimleyebilirim. Sesli asistanımız ilk aşamada ebeveynlerin sorularını cevaplıyor olsa da yapay zekâ öğrenmesiyle, sorulan soruları algoritmasına alıp, parçadan bütüne çıkarımlarda bulunacak. Bizim dışımızdaki sayısız online sağlık çözümleri üreten platformlardaki yapılacak teknolojik gelişmeler de göz önünde bulundurulursa, sektörle ilgili gelecek projeksiyonlarımız, gerçeğin çok gerisinde dahi kalabilir. Bunun yanında şimdiden evlerimizde kullanabileceğimiz donanımlarla birçok sağlık testini hastanelere gitmeden yapıp, sonuçları doktorlarla paylaşabiliyoruz. Geleceğe yönelik öngörüm hastanelerin, hastalar ve doktorlar arasında aracı olmaktan çıkacağı yönünde.

Rol model olarak gördüğünüz kişi ya da kanaat önderleri var mı?

Lary Page, Bill Gates, Ahu Serter rol model aldığım insanlar.

Girişiminiz için ilk adımı atmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

Kızım Ilgın doğduktan kısa süre sonra tüm ebeveynlerin yaşadığı sorunları biz de yaşamaya başladık. En büyük tetikleyici emzirme problemi oldu. Çevremizde çok fazla kişinin tavsiyesini denesek de çözümü sosyal medyadan ulaştığımız bir emzirme danışmanında bulduk. EFT gibi bir yöntemle güvensiz şekilde yaptığımız bu seanstan sonra kızımın sorunu çözüldü ve hala anne sütüyle besleniyor. O dönemde kurucu ortağımız Burak Candan ile bu durumu konuşup, bunun güvenli bir ortamda yapılmasına ihtiyaç olduğuna karar verdik. Kidolog’un hikayesi böyle başladı.

Girişimcilik yolunda İTÜ Çekirdek size neler kattı?

Kidolog için en önemli dönüm noktası İTÜ Çekirdek’e seçilmemizdi. İTÜ Çekirdek en temelde kendimizi hızlı ölçeklendirmemizi ve eşiklerimizi görmemizi sağladı. Bizi her yönden hızlandırdı.

Günlük hayatınızda benimsediğiniz rutinleriniz var mı, varsa neler?

Aslında ilkokuldan itibaren babamın yanında ticaretle uğraşma fırsatım oldu diyebilirim. Hayatımın her anında bir şeyler düşünmek ve üretmek en büyük rutinim. Kidolog’u kurmadan önce de çevremdeki ve dünyadaki girişimlerle ilgileniyordum. Bunun haricinde spor yapmak ve ailemle zaman geçirmek de başlıca rutinlerim arasında.

Sizce başarıya ulaşmanın yolu ya da yolları neler?

Girişimcilik kanınıza bir kere nüfuz ettiğinde ondan kopamıyorsunuz. Sürekli yeni bir şey üretmenin arayışı bir şekilde sizi başarıya götürüyor. Başarı; hata yapıp, öğrenip, o hatayı tekrar yapmamaktan geçiyor. Hep daha iyiye gitmek başarının temel kaynağı. En önemlisi hiç bir zaman en iyi olmadığınızı düşünmek. Tatmin olmak, sizi patinaja sokan en büyük tehlikedir. Bu tehlikeden sizi kurtaracak olan şey cesarettir. Adım atmak başarmak için en önemli unsurdur.

Yazar Hakkında

Close