HydroBorPEM Fuel Cell Technologies

Herkese merhaba! İTÜ Çekirdekli girişimciler, “Öneriyor” serimiz aracılığıyla kendilerini motive eden sözleri, takip ettikleri platformları, sektörleriyle ilgili trendleri ve daha birçok şeyi bizimle paylaşıyor! Girişimcilik yolunun henüz başındaysanız, bu yolda sorularınız ya da ilham almak istediğiniz noktalar varsa bu serimiz tam size göre!

Bu hafta, alternatif enerjili araçlardan biri olan hidrojen yakıt hücreli araçlar için 6 kat verimli ve yerli kompozit membran üretimi geliştiren HydroBorPEM Fuel Cell Technologies Kurucu Ortağı Erhan Demircioğlu bizimle önerilerini paylaştı.

Kendinize sık sık hatırlattığınız, sizi motive eden bir cümle var mı?

Yaklaşık 11 yıldır hidrojen enerjisi üzerine çalışıyorum ve bu alanda bir girişimin kurucu ortağıyım. 1874’te Jules Verne’nin yazdığı “Esrarlı Ada” kitabındaki şu cümle her zaman motivasyon kaynağım olmuştur: “İnanıyorum ki suyu oluşturan hidrojen ve oksijen birlikte ya da ayrı ayrı kullanıldığında taş kömüründen daha kuvvetli bir ısı ve ışık kaynağı oluşturacak ve bir gün lokomotiflerin buhar kazanlarını yakmada ve buharlı gemilerin hareketini sağlamada kömür yerine bu gazların sıkıştırılmışı kullanılacaktır.”

1874 yılında daha henüz hidrojen enerjisi dahi gündemde yokken kitaba geçen bu cümle benim kendime sık sık hatırlattığım ve girişimcilik serüvenimde bana cesaret veren bir dönüm noktası oluşturuyor. Bu cümleyi özellikle kriz anlarında kendimi motive etmek için kullanıyorum. İleri görüşlü olabilmek ve çalıştığın alanın ne kadar umut vaat ettiğini görebilmek için girişimcilerin bu tür tarihe damga vurmuş cümlelere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Takip ettiğiniz, size ilham veren web sitesi, blog gibi platformlar hangileri?

Ekosistemden haberleri önemsiyorum, bu yüzden düzenli takip ettiğim platformlar var. Farklı girişimleri tanımak ve yatırım haberlerini öğrenmek için; İTÜ Çekirdek Blog, Webrazzi, Startup Market, Startups Watch vb. platformları takip ediyorum. Bu şekilde kendi alanımda çalışan girişimleri ya da iş birliği yapabileceğim girişimleri tanıma fırsatı buluyorum. Kimi noktada başarılı girişimleri görmek, onların yatırım hikayelerini dinlemek bana ilham kaynağı oluyor.

Girişimcilik serüveninizde size ilham veren kitaplar oldu mu, olduysa hangi kitaplar?

Girişimcilik serüveninde daha önce bu ekosistemde yer almış kişilerin deneyimlerini öğrenmeyi çok seviyorum. Bunu da genellikle kitaplardan öğreniyorum. Bugüne kadar okuduğum ve baş köşeme koyduğum kitaplar var. Bunlar; Girişimciliğin Altın Kuralları, Başıma Ticat Çıkar, Sizde Buluş Yapabilirsiniz, Adım Adım İnovasyon, Tutumlu İnovasyon. Girişimciliğin sadece inovatif bir şey bulmayla bitmediğini aynı zamanda dikkat edilmesi gereken birçok başlığın olduğunu öğrenmemi sağlayan kitaplar bunlardı. Mühendis kökenli bir girişimci olduğum için bu serüvene ilk başladığım yıllarda işin %90’nının teknik, kalan %10’unun ise diğer işler olduğunu zannederdim. Hem serüvendeki yaşadığım gerçek tecrübeler hem de okuduğum bu kitaplar işin öyle olmadığını bana öğretti. Okuduğum kitaplar sayesinde aslında işin %10’unun teknik, kalan %90’ının ise diğer işler olduğunu öğrendim. Burada diğer işlerden kastım muhasebe, pazarlama, ekip, finansal yönetim, ürün gibi noktalar.

İzlediğinizde sizi motive eden filmler hangileri?

İzlediğimde girişimci olarak beni motive eden ve etkisini hala hissettiğim bir film var. Adı “The Social Network”. Facebook’un kuruluşunu konu alıyor ve tüm girişimcilerin mutlaka izlemesi gereken bir film olarak değerlendiriyorum.

Sizce 2022’de sektör trendleri neler olacak?

Koronavirüs pandemisi ile birlikte sağlık sektörü ve sağlık yatırımları hızlı bir trend yakaladı. Ancak pandemi tüm sektörleri olumsuz etkiledi. En önemli sorun tedarik sıkıntıları. Dolayısıyla 2022’de sektör trendi olarak benim öngörüm tedarik sıkıntılarını çözebilecek alanlardaki inovasyonlar.

Önümüzdeki 10 yılda sektörünüzde ne gibi gelişmeler yaşanmasını bekliyorsunuz?

Gelecek 10 yılda hidrojen teknolojileri alanında ciddi atılımlar yapılacağını bekliyorum. Bunun sinyalleri şimdiden oluşmaya başladı. Özellikle Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşmasıyla birlikte yeşil hidrojen kavramı ön plana çıkıyor. Küresel iklim değişikliği karbon negatif enerji üretim yöntemlerine eğilimi artırıyor. Aynı zamanda mobilite sektörü de alternatif yakıtlı çözümlere ağırlık vermeye başladı. Bu alandaki teknolojik gelişmeler hız kazanacak ve hidrojen ekonomisi hayatımızın bir parçası olacak. Bu noktada HydroBorPEM Fuel Cell Technologies girişimi olarak bu alanda öncü olmayı hedefliyoruz.

Rol model olarak gördüğünüz kişi ya da kanaat önderleri var mı?

Rol model olarak kendime Nikola Tesla’yı alıyorum. İnovatif birçok buluşun temelini atan bir mucitti. Yaptığı buluşlarda insan hayatını kolaylaştırmaya çok önem verdi. Yaşadığı zorluklara rağmen asla pes etmemesi beni çok etkilemiştir. Özellikle girişimciliğin zorlu bir yol olması bizlere Nikola Tesla gibi yorulmadan aynı yolda yürümemiz gerektiğini gösteriyor. Bu yüzden girişimcilik serüvenimde Nikola Tesla gibi azimle her türlü zorluğun üstesinden gelmeye odaklanıyorum.

HydroBorPEM olarak girişiminiz için ilk adımı atmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

2011 yılında hidrojen enerjisi üzerine araştırmalara başladım. Araştırmalarım genel olarak kâğıt üzerinde kalıyordu. Ona rağmen hidrojenle derinden bir bağ kurmuştum. 2014 yılında ilk hidrojen yakıt hücresine sahip otomobil deney kitimi aldım. Heyecanla sistemi kurdum ve sudan ilk hidrojenimi ürettim. Bu benim aynı zamanda ilk deneysel hidrojen çalışmamdı. Sonra ürettiğim hidrojeni kullanarak tekrar elektrik üretip oyuncak otomobili hareket ettirmiştim. Bu beni çok heyecanlandırmıştı. Kendi kendime sadece suyu kullanarak ulaşımda kullandığımız bütün araçları hareket ettirebiliriz düşüncesini aklımdan geçiriyordum. Bu olaydan sonraki süreçte hidrojen yakıt hücresi ile ilgili araştırmalarıma devam ettim. Bir yandan da hidrojen yakıt hücrelerinin hızlı bir şekilde yayılacağını ve hidrojen yakıtlı araçların çevremde kullanılmaya başlayacağını hayal ediyordum. Aradan geçen yıllarda hidrojen teknolojisi istediğim ivmeyi yakalayamamıştı. Bu durum bu alanda iyileştirmeler yapmaya beni itti. 2019 yılında yakıt hücresi alanında inovatif çözümler üretmek amacıyla ilk adımı attım ve HydroBorPEM Fuel Cell Technologies girişimini kurdum.

Girişimcilik yolunda İTÜ Çekirdek size neler kattı?

Bir girişimin başarıya ulaşabilmesi için İTÜ Çekirdek gibi kendini bu işe adamış yapılara çok ihtiyaç var. HydroBorPEM olarak, İTÜ Çekirdek sayesinde alanında uzman kişilerden pek çok eğitim aldık. Bu eğitimler sayesinde girişimimizi daha da geliştirdik. Eğitimler sadece girişimimizin gelişmesi için değil aynı zamanda bizlerinde gelişmesi içindi. Böylelikle hem bireyler olarak hem de girişim olarak ilerleme kaydettik. Deneyimli kişilerden oluşan mentor havuzundan yararlandık. Bu sayede girişimimizi daha da geliştirme şansı yakaladık. Yatırımcılara ulaşma noktasında çok destek verdiler. Network ve çalıştığımız dikey alanlardaki müşterilere ulaşma noktasında bir köprü vazifesi gördüler. Ekosistemin en büyük etkinliği olan Big Bang Startup Challenge’ta nakdi ve ayni ödüllerin sahibi olduk. Girişimimiz ile irtibatı hiçbir zaman kesmediler ve gelişmemiz için bizim hep yanımızda oldular. Olmaya da devam ediyorlar. Klasik bir cümle olacak belki ama yine de söylemek isterim. İyi girişimler çekirdekten yetişir!

Günlük hayatınızda benimsediğiniz rutinleriniz var mı, varsa neler?

Her gün düzenli olarak sektörümdeki gelişmeleri araştırıyorum. Güncel kalabilmek adına ulusal ve uluslararası patent araştırma sitelerine giriyorum. Artık bu davranışım bir rutine dönüştü. Bir girişimci kendi alanındaki gelişmeleri ne kadar iyi bilirse o kadar hayatta kalabilir düşüncesindeyim.

Sizce başarıya ulaşmanın yolu ya da yolları neler?

Üniversite yıllarımda yaşadığım dönüm noktalarından birini anlatmak istiyorum. Benim başarıya ulaşmada önemli gördüğüm bir olay. Üniversitedeyken girişimcilik dersi alıyordum ve o dönem derse unvanı profesör olan bir hoca giriyordu. Derse giren hoca daha önce Kimya Ar-Ge Proje Pazarlarına katılmış ve ödüller almış biriydi. Odasına girdiğiniz zaman dolabında ödül plaketleri ışıl ışıl parlardı. Benimde o dönem kimya ile ilgili bir projem vardı. Proje dosyamı hazırlayıp o seneki Kimya Ar-Ge Proje Pazarına başvuru yapmıştım. Ancak projem proje pazarında ön değerlendirmede elenmişti. Bir gün girişimcilik dersinde hoca projeniz var mı varsa o projenizle ilgili neler yaptınız diye sordu. Bende el kaldırıp projemden bahsettim üstüne Kimya Ar-Ge Proje Pazarına başvurduğumu ancak elendiğimi ekledim. Hoca biraz durup üsten bir bakış atarak “Ee Erhan herkesin harcı değil o etkinlikte proje kabul ettirmek” dedi. O gün o sözü hafızama unutmamak üzere kayıt ettim. Bugün Kimya Ar-Ge Proje Pazarından 3 ödülün sahibiyim. Birincilik, İkincilik ve Başarı Hikayesi Özel Ödülü. Dönüp arkama bakınca hem dereceler elde etmiş hem de başarı hikayesi yazan ender projelerden birine imza atmıştım. Hayatta her zaman sizin harcınız olmadığını söyleyen insanlar olacaktır. Önemli olan sizin kendinize ne kadar inandığınız ve yürümek istediğiniz yolda istikrarlı bir şekilde yürüyüp yürümediğinizdir. Girişimci ruhunuzu kaybetmediğiniz sürece hedeflerinize er ya da geç ulaşacaksınız. Bana göre başarıya ulaşmanın yolu o yoldan ne olursa olsun ayrılmamak. Unutmayın her şey bir hayal ile başlar. Hayal edin ve başarmak için yola çıkın. O yolda yürümeye devam ettikçe başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close