App Annie’nin geçen hafta açıkladığı rapora göre global uygulama yüklemeleri 175 milyarı aştı. Tüketim harcamaları ise Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan pazarların büyümesiyle birlikte 86 milyar doları geçti. Özellikle Hindistan karşıdan yüklemelerde büyük bir atılım yaparak şu an 3. sırada bulunan ABD’yi geçti ve 2. sıraya yerleşti. Çin ise çok uzun süredir liderliğini koruyor.

App Annie’nin raporladığı indirme sayısı ile ay başında Sensor Tower tarafından açıklanan indirme sayısı arasında büyük farklar var. App Annie toplam indirmelerin 175 milyar dolar Sensor Tower ise 91.5 milyar seviyesinde olduğunu açıkladı. İki veri arasındaki bu fark verilerin nasıl toplandığıyla ilişkilendirilebilir.  Sensor Tower rakamları iOS App Store ve Google Play’den çekmiş, bununla birlikte App Annie analizine üçüncü taraf Android mağazaları da eklemiştir.

App Annie’nin verilerine göre Hindistan son iki yıl içinde dünya çapındaki uygulama pazarında önemli bir ilerleme kaydetti. 2017 yılında en çok indirme yapılan 2. ülke oldu.

Geçtiğimiz iki yıl içinde Çin yüzde 125, ABD ise yüzde 5 oranında büyüme yaşadı. Toplam indirmeler ise yüzde 215 oranında büyüdü.

App Annie

App Annie, Hindistan’daki uygulama kullanımının sübvansız ve sınırsız 4G erişiminin sunulmasıyla arttığını ve çok sayıda kullanıcının çevrimiçi olmasını sağladığını belirtti.

ABD’nin artık daha olgun bir Pazar haline geldiği ancak buna rağmen hala önemli oranda mutlak indirmenin yapıldığı da paylaşılan bilgilere arasında yer alıyor. App Annie Amerikalı kullanıcıların ayda 3 uygulama indirdiğini ve toplam kullanıcıların yüzde 70’inin ise en az 1 uygulama indirdiğini tespit etti. Ancak bu bilgi comScore’dan gelen verilerle ters düştüğünü belirtmek gerekiyor. comScore Amerikalı kullanıcıların çoğunun bir ay içinde herhangi bir uygulama indirmediğini raporlamıştı. App Annie ise kullanıcıların sadece uygulamayı indirmediğini, uygulamaya kayıt da olduğunu iddia ediyor.

Mobil uygulama pazarı 2018’de 110 milyar dolar seviyesine çıkacak

App Annie’nin raporu ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının telefonunda 80’den fazla uyulama bulunduğunu ve bunların 40’a yakınını kullandığını belirtiyor.

App Annie

Buna ek olarak kullanıcıların günde ortalama 3 saat uygulama içerisinde dolaştığını bu sürenin 2015’ten bu yana yaklaşık yüzde 30’luk bir büyüme gösterdiği belirtiliyor.

Rapor mobil ve web uygulama indirmeleri hakkında da çeşitli analizler yapıyor. Buna göre ABD, Brezilya, Rusya ve diğer pazarlarda dahil olmak üzere pek çok pazardaki akıllı telefon kullanıcıları mobil uygulamalarda 7 kat daha fazla zaman harcıyor.

Hindistan’da daha fazla kişinin artık çevrimiçi olduğunu belirtmiştik. Bu durum ülkedeki indirme sayılarının da artmasını sağlıyor ancak bu rakamlar maalesef mutlak gelirlere dönüşmüyor. ABD ise brüt tüketici harcamaları ile Çin’in ardında ve iki numaralı pazar olmayı sürdürüyor.

App Store, Google Play ve üçüncü taraf Android mağazalarındaki tüketici harcamaları, 2017’nin sonunda 86 milyar dolara ulaştı. Ki bu son iki yılı baz aldığımızda 2 katı bir atış anlamına geliyor.

App Annie, uygulama pazarındaki bu artışın daha da artacağını ve gelecek yıl 110 milyar dolar seviyesine çıkacağını öngörüyor. Raporu App Annie sitesinden ayrıntılı şekilde inceleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close