Google önümüzdeki beş yıl içerisinde uygulanabilir bir kuantum bilgisayar üretecek. Google’ın Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı araştırmacıları, Nature dergisine yaptıkları açıklamada, kuantum mekaniklerinin sihirli görünen prensipleriyle çalışan makinelerinin belli görevlerde geleneksel bilgisayarlardan çok daha iyi işler çıkaracağını belirtti.

Google araştırmacılarına göre, uzun yıllardır beklenen kuantum teknolojisi halihazırda teknoloji dünyasını yeniden şekillendiren yapay zeka ve diğer teknolojilerin daha iyi uygulanmasını mümkün kılacak.

“Kuantum hesaplama yakında tarihi bir kilometre taşına ulaşacak.” diyen araştırmacılar, bu devrime kuantum üstünlük adını veriyor.

Google’ın yanı sıra IBM de kuantum hesaplama üzerinde çalışıyor. Fakat artık zaman somut iddialarda bulunmak zamanı olduğundan, IBM bir yıl içerisinde geliştirdiği kuantum makineleri firmalara ve araştırma organizasyonlarına sunmaya başlayacağını duyurdu.

IBM’in bir yıl içerisinde sunmayı planladığı makineler kuantum üstünlüğü sağlayamayacaklar; yani geleneksel makinelerden daha iyi iş çıkarmayacaklar. Fakat Google gibi, IBM de önümüzdeki birkaç yılda o eşiğe ulaşacağını iddia ediyor. IBM’in araştırmalardan sorumlu başkan yardımcısı Dario Gill, “kritik ana ulaşmak üzereyiz.” diyor.

Kuantum mekaniğinin temelleri 20. yüzyılın ilk yarısında Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Max Born, John von Neumann, Paul Dirac, Wolfgang Pauli gibi bilim adamlarınca atılmıştır. Belirsizlik ilkesi, anti madde, Planck sabiti, kara cisim ışınımı, dalga kuramı, kuantum alan kuramı gibi kavram ve kuramlar bu alanda geliştirilmiş ve klasik fiziğin sarsılmasına sebep olmuştur.

Google ve IBM’in kuantum duyurularının neredeyse aynı zamanlara denk gelmesi tesadüf değil. Gerçek kuantum bilgisayar henüz gerçek değil. Fakat dünyanın en büyük iki teknoloji firması yıllardır bu alanda gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmaları sonucunda ‘kritik an’a ulaşmak üzereler ve her ikisi de ticari üstünlük sağlamak istiyor. İkilinin amacı internet üzerinden kuantum hesaplamanın kabiliyetlerini müşterilerine sunmak; buna kuantum bulut bilişim adını veriyorlar.

Her ne kadar rakiplerinden bir adım ileride görünseler de yalnız değiller. Microsoft yakın tarihte birçok ünlü araştırmacıyı işe alarak kendi kuantum bilgisayarını oluşturmak için çabalarını yoğunlaştırdı. Çin’i de unutmamak gerek; internet devi Alibaba Çin Bilimler Akademisi araştırmacılarından oluşturduğu araştırma ekibiyle kendi kuantum bilgisayarını inşa ediyor.

Aralarında IBM ve Google’ın da bulunduğu birçok organizasyon D-Wave’in sattığı kuantum makinelerin potansiyelini de keşfediyor. Bu makineler çok güçlü olmasalar da, günümüz sorunlarına birkaç yeni çözüm sunabilecek kapasiteye sahip.

Her iki firma da kuantum bilgisayarlar konusunda büyük vaatler verdiler fakat bunları gerçekleştirebilecekler mi henüz kesin değil. Kuantum bilgisayarların geleceği, tıpkı kuantum durumunun kendisi gibi, belirsizliğini koruyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close