Girişimcilerin mutlaka bir ‘exit’ yani çıkış stratejisi olması gerektiği söylenir. Elbette buna katılmayanlar da var ancak bir şekilde ileriye dönük bir hedefiniz olması gerektiği muhakkak. Bu Sina Afra’nın yaptığı gibi şirketi satıp çıkmak da olabilir, girişimizi dönüştürüp ‘pivot etmek’ de olabilir.

Bu sadece yeni girişimlerde göreceğiniz bir durum da değil. Facebook’u ele alalım. Bir sosyal ağ olarak doğan Facebook günümüzde interneti gökyüzünden ve uzaydan dünyanın her yerine yaymaya çalışan, Oculus ile sanal gerçeklik alanında önemli hamleler yapan bir şirket. Yani kısacası artık sadece bir sosyal medya şirketi değil. Bir şekilde kendini sürekli dönüştürüp yeni trendlere uyum sağlıyor ve böylece ömrünü uzatıyor.

Aynı strateji Google’da da görülebilir. Bir arama motoru olarak doğan Google artık Glass’tan tutun da sürücüsüz otomobillere kadar birçok alana yayılmış durumda. Belki de dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Google’da işler iyi gidiyor olsa da kurucular Sergey Brin ve Larry Page, artık değişim zamanının geldiğine karar vermiş.

Google, dün kurucuları Brin ve Page’in Alphabet isminde yeni bir holding kurduğunu ve kendisinin da artık bu holdingin bir parçası olacağını duyurdu. Yani Google’ın da artık bir sahibi olacak. Sergey Brin ve Larry Page kağıt üzerinde Google’dan ayrılırken yerlerine şirketin tecrübeli isimlerinden Sundar Pichai’yi getiriyorlar. Bundan böyle Google’ın CEO’su Sundar Pichai olacak.

Bu değişiklik Google açısından kağıt üzerinde çok şey değiştirmeyecek. Bizim tanıdığımız anlamda Google tüm hizmetleriyle faaliyet göstermeye devam edecek. Elbette rekabetçi ve yenilikçi olacaklarından şüphemiz yok.

Peki Alphabet hamlesi sadece Sergey Brin ve Larry Page’in sahneden çekilip artık tatil yapmasını sağlayacak bir hamle mi?

Aslında hayır. Çünkü Alphabet önemli rolleri Google’dan devralan bir şirket. Google, ana hizmetlerinin yanında birçok deneysel proje ve yatırımcılık ağını da yönetiyordu. Elbette bu kadar işin hepsine ayrı ayrı odaklanmak oldukça zor. Üstelik yatırımcılar için de bu bir kabus. Her çeyrek sonuçları açıklamasında onlarca farklı departman hakkında verileri dinlemeleri gerekiyordu.

Bu sebeple Google kurucuları, kendilerini Google’ın üzerinde ayrı bir noktaya konumlandırmayı tercih etmişler. Böylece onlar yeni fikirlere odaklanıp yeni girişimlere yatırım yaparken Google’da gündelik işler ve yeni projeler işlemeye devam edecek. Üstelik Google’ın proje yöneticilerine de daha fazla sorumluluk veriliyor. Yani Google’ın projelerinden biri de gerektiğinde halka açılabilecek ya da yatırım alabilecek.

Elbette bu değişimin etkilerini uzun vadede göreceğiz. Ancak buradan anlıyoruz ki Larry Page ve Sergey Brin halen öylesine istekli ve heyecanlı ki Google’ın yanı sıra yeni ve cesur projelere yelken açmayı, farklı hedefleri hayata geçirmeyi arzu ediyorlar. Yani bir anlamda kendi şirketlerini satmadan ‘exit’ yapıyorlar.

Paylaşım
Close