Bir iş fikrini girişime çevirmeye çalışırken, girişimcilerin en çok zorlandığı aşamalardan birisi de işlerine yatırım yapacak kaynağı bulmak oluyor. Yatırım almak girişimcinin iş modelini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesi için önemli bir faktör olmakla birlikte, yatırımcı açısından da bir başarı ya da başarısızlık hikâyesinde yer almak anlamına geliyor. Her iki taraf için de titizlikle yürütülmesi gereken bu süreçlerden geçtikten sonra anlaşmanın içeriğine göre yatırım alan girişimlerde yaşanan değişimlere uyum sağlamak da bir o kadar önemli. Yazımızın devamında 2018 yılında yatırım alma süreçlerini başarıyla tamamlayarak dünyanın sayılı yatırımcılarından destek almayı başarmış girişimlere göz atacağız.

Flipkart

Hindistan’dan bugüne kadar çıkan en büyük girişimcilik başarı hikâyelerinden biri olan ve yıllık 2,9 milyar $ cirosuyla Güney Asya’nın Amazon’u olarak adlandırılan Flipkart’ın %77 oranında hissesi Amerikan perakende mağazacılık devi Walmart tarafından 2018 yılında 16 milyar $ bedelle satın alındı.

Ele.me

2008 yılında kurulan Ele.me, Çin’de 2000’den fazla şehirde faaliyet gösteren 30 dakikada yemek teslimi garanti eden bir girişim. Çin’in dünya devi e-ticaret firması Alibaba, 2016 yılından itibaren yatırım yapmaya başladığı girişimi, 2018 yılında 9,5 milyar $ karşılığında tamamen satın aldı.

Flatiron Health

Girişim 2012 yılında Nat Turner ve Zach Weinberg tarafında kuruldu. İleri teknoloji yöntemleriyle Amerika Birleşik Devletleri’nde onkoloji alanındaki araştırmaları incelemek amacıyla kurulan girişim, içlerinde Google Ventures şirketinin de yer aldığı birçok yatırımcı firmadan 130 milyon Amerikan dolarının üzerinde yatırım aldıktan sonra İsviçreli ilaç firması Roche tarafından 1,9 milyar $ karşılığında satın alındı.

Glassdoor

2007 yılında üç ortak tarafından kurulan girişimin amacı iş arayan insanlar için bir platform oluşturmaktı. Kısa sürede büyüme ivmesi yakalayarak işe alım yapan profesyonellerin de ilgisini kazanan girişim, Japon yatırımcı Recruit Holdings tarafından 1,2 milyar $ bedel ile satın alındı.

Ring

Girişim 2012 yılında James Siminoff tarafından kurulan girişimin ana fikri evde olmadığınızda kapınıza yerleştirilen kamerayla eve gelen kargo görevlisine kapınızı uzaktan açabilme imkânı tanıması. Amazon tarafından geçtiğimiz yıl 1 milyar $bedelle satın alınan girişim, yetenek setini genişleterek güvenlik amacıyla kullanılan bir hizmet olarak da sunulmaya devam ediliyor.

99

Brezilya’da hizmet veren, mobil uygulama üzerinden taksi çağırmanızı sağlayan uygulama, 2016 yılında ayda 4 milyon çağrı sayısına ulaştığında Çinli girişim Didi Chuxing’in ilgisini çekmeyi başardı. Çinli girişim Brezilyalı girişimi 1 milyar $ karşılığında bünyesine kattı.

Kensho

Yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanan yazılımlarıyla finansal çözümler sunan bir Fintech uygulaması olan Kensho, 2018 yılında S&P Global tarafından 550 milyon $ satın alındı. Bu tutar bugüne kadar yapay zekâ alanında yapılan en büyük şirket satın alımı olarak kayda geçti.

Naked Hub

Ortak çalışma alanı fikrinden yola çıkan girişim Naked Hub, Asya’daki en büyük ortak çalışma alanı sağlayan girişimlerden biri. Amerikalı rakibi WeWork girişimi geçtiğimiz yıl 400 milyon $ karşılığında satın aldı.

Grapeshot

Markalar ve reklam ajanslarının en çok odaklandığı nokta olan doğru hedef kitleye ulaşma hedefine yönelik kişiselleştirebilir çözümler sunan girişim, dünya devi yazılım firması Oracle tarafından 400 milyon $ bedelle satın alındı.

Mozy

Listenin onuncu basamağında çevrim içi yedekleme servisi Mozy yer alıyor. 2005 yılında kurulan girişim yıllar içerisinde birkaç firma arasında el değiştirdikten sonra aynı sektörde faaliyet gösteren Carbonite tarafından Dell şirketinde 148,5 milyon $ karşılığında satın alındı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close