Sürücüsüz otomobillerin yolcuları A noktasından B noktasına güvenli bir şekilde taşıyacağı gerçeğine çok yakınız. Çünkü artık binlerce km testten sonra başarısını kanıtlayan birçok örneğe sahibiz.

Ancak çoğunun trafiksiz, engebesiz, kuru, yani düzgün koşullarda test edildiğini unutmamak lazım. Örneğin kar fırtınasına yakalanan bir sürücüsüz aracın yoluna nasıl devam edeceğini henüz bilmiyoruz. WaveSense adlı şirket bunu öngörerek güzel bir çözüm üretmiş durumda.

Şirket, günümüzün GPS ve lidar teknolojilerine ek olarak sert hava koşullarında tarama yapan bir tamamlayıcı teknoloji geliştirdi. Şirket bu teknolojiye “yeryüzü delici radar” (localizing ground penetrating radar – LGPR) diyor. Sistem sürekli olarak zemini ve altını tarayarak çalışıyor. Böylece yol işaretlerinin bulunmadığı veya görülemediği yollarda aracı şeridinde daima şeridinde tutuyor.

Lidar ve kameralar sürücüsüz bir aracı yolda tutmak için yol işaretlerini arar. Ancak, bu işaretler ortadan kalktığında, araç adeta kör olur ve şeridinden çıkma ihtimali artar. İşte bu noktada devreye WaveSense’in LGPR teknolojisi giriyor.

LGPR, yerin 3 metre altına kadar çok yüksek frekanslı elektromanyetik sinyaller göndererek yeraltı haritaları oluşturur. Bu haritalar bulut aracılığıyla, WaveSense’in sürekli güncellenen yeraltı haritalarıyla karşılaştırılıp kontrol edilir. Böylece sürücüsüz araç görünmeyen şeritleri tanımlayabilir.

Şirket, taramaların karla kaplı, sisli, yağmurlu, tozlu, kısacası sürücüsüz otomobillerin başarısız olduğu tüm yol koşullarına nüfuz edebileceğini söylüyor.

Ve teknoloji şimdiye kadar oldukça başarılı sonuçlar gösterdi. WaveSense, teknolojinin 100 km/s hızla giderken 3 cm karla kaplı yolun altındaki şeritleri tespit etmeyi başardı.

Otomobil üreticileri güvenli sürücüsüz araçlar üretmek istiyorsa WaveSense’in teknolojisine kulak vermek zorunda. Aksi halde daha çok sürücüsüz araç kazasına şahit oluruz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close