Birkaç yıl öncesine kadar sağlık alanında dünyanın en parlak girişimlerinden biri olan ve 9 milyar dolar değerlemeye kadar ulaşan Theranos yaşadığı çalkantılı sürecin ardından nihayet kapanıyor.

Kan testlerine çok farklı bir bakış açısı getirip devrim yaratmayı amaçlayan Theranos, yaptığı hızlı başlangıcın ardından yatırım bulmakta zorlanmamış ve kısa sürede geliştirme sürecine girmişti. Bu süreçte şirketin ilgi çekici CEO’su Elizabeth Holmes dergilerin kapaklarını süsledi ve birçok etkinliğin en çok takip edilen konuşmacısı haline geldi. Fakat şirket bir noktada artık kendini kanıtlama aşamasına geldi ve bunun en iyi yolu da satış yapmaktan geçiyordu. Fakat ilk satışlar aslında Theranos’un sonunu getiren şey oldu.

Şirketin bazı sağlık zincirleri üzerinden satışa sunduğu ilk ürünlerin aslında işe yaramaz olduğu söylentisi ortaya çıktı. Ardından ele geçen bazı belgeler de Theranos’un test sonuçlarında hile yaptığını ortaya koydu. Böylece Theranos’un tüm ürünlerinin satışı durduruldu ve CEO Elizabeth Holmes hakkında soruşturma başlatıldı. Sağlık alanında çalışmaktan men edilen Holmes’un 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı dava ise halen devam ediyor.

Fakat Holmes’un ardından Theranos hemen pes etmedi. Kendini kanıtlama iddiasıyla faaliyetlerine devam eden şirket yeni bir yatırımcı bulmayı bile başardı. Başından böylesi olay geçmiş, sağlık sektörü gibi kritik bir alanda çalışan Theranos’un hayatta kalması oldukça şaşırtıcı görünüyordu. Bu durum da fazla uzun sürmedi.

Dün yatırımcılara bir açıklama gönderen Theranos, şirketin kapatılacağını duyurdu. Böylelikle 9 milyara dolara ulaşmayı başaran şirketin değeri sıfıra ulaşmış oldu. Theranos’a yatırım yapmış yatırımcıların toplam zararı ise 1 milyar doları aşıyor. Şirket bu sebeple bir süre daha faaliyetlerini sürdürüp kendini büyük bir oyuncuya satmayı denemişti. Ancak itibari zedelenen şirketi kimse satın almak istemedi. Banka ve finans kuruluşlarına da kredi borcu bulunan Theranos bunları ise varlıklarını satarak ve hali hazırdaki nakdini kullanarak ödeyeceğini duyurdu. Çalışanlar ise çoktan son günlerini tamamlamış durumda.

Theranos’un kötü şöhreti üzerine şimdiden bir sinema filmi hazırlığı bulunduğunu da düşünürsek, girişimcilik tarihinin en büyük başarısızlıklarından biri olarak anılacağına hiç şüphe yok.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close