2000’li yılların dünya devlerinden biri olan Nokia, gelişen teknolojiyle arka planda kalmaya başladı. Ancak ayağa kalma çabasını hiçbir zaman kaybetmedi. Dijital sağlık hizmetlerinin giderek ivme kazanmasını gören şirket 2016 yılında bu işe girdi ve Withings’i satın aldı. Ancak bu işte istediği başarıyı ve parayı kazanamadı.

Şirket geçtiğimiz hafta satın aldığı bu Fransız dijital sağlık hizmetini şirketin kurucularından biri olan Éric Carreel’e satmayı planladığını duyurdu.

Anlaşmanın şartları açıklanmasa da Finli teknoloji devinin satışta ciddi bir değer kaybı yaşadığı kesin. Nokia, 2017’de çağa ayak uydurmak adına dijital sağlık işine girmiş ve 191 milyon dolara Withings’i satın almıştı.

Ancak şu an eldeki verilere bakıldığında Withings uygulamasının ve ürünlerinin Nokia için yeterli para kazanamadığı görülüyor. Şirket ekim ayında varlıkları üzerinden 164 milyon dolar değerinde bir düşüş yaşadığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından şirkette bir stratejik inceleme başlatıldı. Şubat ayında Nokia’nın dijital sağlık hizmetinden pek de para kazanamadığı ortaya çıktı. Tüm bu haberler şirketin 2018 ilk çeyreğindeki kazançlarıyla da teyit edildi. Dijital sağlık işi Nokia dışındaki markalara toplamda 4,9 milyar euro gelir getirdi ancak bu rakam Nokia için sadece 16 milyon Euro olarak kaldı.

Şirket, dijital sağlık uygulamasını Carreel’e geri satarak, yeni bir lisanslama şirketi olma yolundaki hedeflerine yaklaşmaya çalışıyor. Bu hedefler içinde telekomünikasyon donanımları satmaya odaklanmak ve herhangi bir tüketici pazarından çıkmak var.

Nokia, Huawei ve Ericsson’dan sonra üçüncü en büyük satıcı unvanına sahiptir ve büyük patent portföyünü (1990 ve 2000’lerde cep telefonu kralı olduğu zaman içinde toplanan) lisanslamıştır.

Nokia, söz konusu satışı bu yılın ikinci çeyreğinde tamamlamayı umuyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close