Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un özel roket şirketi Blue Origin, geçtiğimiz hafta New Shepard roketinin sekizinci test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Test iki kez ertelenmesine rağmen şirket bir dizi deneme sonunda roketi başarıyla fırlatıp indirmeyi başardı. Fırlatma sırasında roketin Blue Orijin tarafından ikinci kez kullanıldığı bilgisi paylaşıldı. New Shepard ilk uçuşunu nisan 2015’te gerçekleştirdi ancak başarılı olamadı ve roket düştü. Kasım’da ikinci New Shepard’ı lanse eden şirket ekim 2016’ya kadar roketin güçlendiricilerini 4 ek lansman için daha kullandı. Şirket üçüncü roketinin lansmanını geçtiğimiz yıl aralık ayında yaptı.

Uzun süredir Batı Texas Çölü’nde çalışmalarını sürdüren Blue Orijin, fırlatma sırasında roketin içerisinde Skywalker adı verilen bir çarpışma maketi bulundurdu. Skywalker, bazı bilimsel çalışma ve astronot telemetri ile ilgili veri toplama amacı taşıyor. Roketin taşıyabileceği yük miktarına müşterilere Wi-Fi sağlamak için tasarlanan Schmitt Space Communicator’ın kapsama alanındaki basıncı, gürültüyü, çevresel verileri ve ayrıca bir dizi bilimsel deneyi de içeren bir sensör paketi de dahil.

New Shepard fırlatıldıktan bir süre sınra Dünya’ya başarılı şekilde dönüş yaptı. Geri döndükten sonra içerisinde maket mankenin bulunduğu roket paraşütünü açarak iniş sağladı.

Blue Orijin, New Shepard roketiyle yolcularını 11 dakikada uzaya götürüp paraşüt yardımıyla iniş yapmayı planlıyor. Şirket, bu yıl içinde roketin ilk gerçek uçuşunu gerçekleştirmek istiyor.

Blue Orijin CEO’su Bob Smith geçen sene şirketin ilk yolcularını 2019’a kadar uzaya göndermeyi planladığını söylemişti.

Tüm bunlara ek olarak Blue Orijin’in güçlendirici roketi New Shepard, Elon Musk ve SpaceX’in Falcon9 roketine bir misilleme olarak görülüyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close