Kadınlar ve oyun oynamak mı? Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz? O halde ya hiç kız arkadaşınız olmadı ya da uzun süredir insan içine karışmıyorsunuz. Neden bu kadar önyargılı bir asosyal olduğunuzu gelin verilerle açıklayalım.

Mobil müşteri edinme firması Liftoff’un 2018 raporuna göre, kadınlar mobil oyunlara yüzde 79 daha fazla para harcıyor. Yani kadınlar oyun içi satın alımlarda erkeklerden çok daha bonkör. Rapor aynı zamanda kadınları bir uygulamaya çekmenin daha pahalı olduğunu gösteriyor. Geliştiriciler kadınlara bir uygulama yükletmek için 0,18 dolar daha fazla para harcamak zorunda. Ancak görünüşe göre buna fazlasıyla değer.

Liftoff araştırmasını Haziran 2017 ve Mayıs 2018 arasında 350 uygulamadan edindiği verilere dayandırıyor. Ve araştırma çok şey anlatıyor. Örneğin bir önceki döneme göre kadınların oyun içi satın alım oranı ikiye katlanmış durumda. Geçmişteki benzer araştırmalar da kadınların mobil oyun pazarındaki egemenliğine işaret ediyor.

Kısacası mobil oyun geliştirecek birinin bugün yapması gereken ilk şey kadınları düşünmek. Ama her zaman yaptığından farklı bir şekilde. Kadınlar sevdiği şeylere para harcamayı seviyor. Önemli olan onu satın almaya teşvik edebilmek.

Not: Oyun geliştiricisi değilseniz yazının buradan sonrasını okumasanız da olur.

Not 2: Yazının buradan sonrası biraz sıkıcı olacağı için araya şunu koymakta bir sakınca görmüyoruz.

Elmalar ve Armutlar

Liftoff’un raporunda kadınlar dışında ülke ve platform bazında farklı analizler mevcut.

Örneğin iOS kullanıcıları da tıpkı kadınlar gibi. İkna edilmeleri zor olsa da bir kere kafalarına yattığında para harcamaktan çekinmiyorlar. Android kullanıcılarında ise tam tersi bir durum söz konusu.

Uygulamaya çekmek için harcanan para / Uygulama içi satın alma oranı

iOS: 11,08 dolar / yüzde 21
Android: 6,37 dolar / yüzde 10,8

Rapor ayrıca Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) uygulama içi satın alma oranlarının arttığını gösteriyor. Üstelik kullanıcı edinme maliyeti de bu bölgede daha uygun. Kuzey Amerikalı kullanıcı edinme maliyeti 21,42 dolarken, EMEA kullanıcısı edinme maliyeti 16,53 dolar. En yüksek maliyete sahip bölge ise 71,02 dolar ile Asya-Pasifik.

Liftoff, dünyanın beşinci büyük uygulama pazarı olan Rusya’ya da dikkat çekiyor. Rus mobil uygulama pazarını ise Android domine ediyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close