Snapchat’in Spectacles gözlükleri ilk piyasaya çıktığında çok beğenilmiş ve kısa sürede tükenmişti. Şirket bunun üzerine piyasaya daha fazla ürün çıkardı ancak şimdilerde binlerce ürünün depolarda kaldığı konuşuluyor. Peki Spectacles’in kaderi neden Google Glass gibi oldu? 

Snapchat, Spectacles’i ilk kez Karl Lagerfeld’in fotoğraflarıyla tanıtmıştı. O zaman tarihler 24 Eylül 2016’yı gösteriyordu. Ürün neredeyse hemen büyük bir heyecan dalgası yarattı. Daha önce Facebook’a satmamakla ün yapan, gençler arasında çok hızlı yayılan Snap zaten yatırımcıların gözlerini kamaştırmaya başlamıştı. Üzerine başarılı bir donanım ürünün gelebileceği yönündeki beklenti birden tüm gözlerin Snap’e dönmesini sağladı.

Spectacles kullanıcıları daha da ilgi duymaya yönlendiren bir stratejiyle satışa sunuldu: ulaşılamayanın büyüsü. Snapbot otomatları ancak 20 Kasım 2016’da yani neredeyse iki ay sonra piyasaya çıktı. Üstelik satış kanalı da pek net değildi. Snap bu ürünü internette satmak yerine sürpriz şekilde ortaya çıkan Snapbot otomatları Spectacles’ın deneyimini daha da güçlendirdi. Ve insanlar bu gözlükleri almak için büyük bir taleple Snap’e gelmeye başladı. Fakat fazla bekletme stratejisi bir noktadan sonra geri tepmeye başladı. İnsanlar ürün bulamadıkça Spectacles’ın etkisi de yavaş yavaş azalmaya başladı. Yüksek stoklarla internet satışlarının başlaması şubat ayını buldu.

 

İlk duyurudan tam beş ay sonra ürünü piyasaya sunmak elbette heyecanı olumsuz etkiledi. Talep zirve yaptığında alınabilecek ürün yoktu. İnsanlar bu gözlükleri satın aldığında artık havalı olmadığını fark etti. Deneyimden etkilenmeyen kullanıcılar da ürünü kullanmaya devam etmedi.

Spectacles’ı başarısızlığı götüren etkenleri maddeler halinde irdelemek gerekirse;

Kullanıcıları Etkileme Stratejisi

Snap, Spectacles’lere olan talebi artırmak gözlüğü takan cool insanlara ihtiyaç duydu. Ancak ne gözlüğü önermesi için insanlara tanıştı ne de yaratıcı reklamlar yaptı. Bunların yerine Spectacles ‘bilinmeyenin büyüsü’ noktasına odaklandı fakat zamanlama pek doğru işlemedi.

Yanlış İçerik Seçimi

Spectacles’in ilk reklam filmi pek anlatıcı değildi.  Cihazın yaratıcı tarafları ortaya çıkarılmadı. Kısacası Snap, Spectacles’in kullanımını teşvik etmek için çok az içerik pazarlaması ve tanıtım yaptı.

Google Glass’tan kalan endişeler

Google Glass, ” emin değilseniz benimle kaydedin!” mottosuyla yola çıkmıştı. Snap, Spectacles’in üzerine daha belirgin kayıt sinyali lambaları koysa da, insanlar kameranın kayıtta olup olmadığını sorgulamaya devam etti.  Bu rahatsızlık hissi sadece Spectacles’le alakalı değil. İnanlar bir kamera kaydı yaparken genelde kayıt düğmesine kendileri basmak ister. Ayrıca bu ürünün moda ikonu renkleri alıcılarını kısıtlamış olabilir.

İçerik kısıtlaması

Spectacles bu konuda oldukça zorlandı. Çünkü sabit dairesel video formatında çekim yapıyordu. Snapchat’ta, içeriğinizi telefonunuzun yönü ne olursa olsun tam ekran görürsünüz. Fakat bu içeriği dışa aktardığınızda, dairesel videolar beyaz bir kareye yerleştirilir. Bu durumu özellikle dikdörtgen Instagram Hikayeleri’nde görmüşsünüzdür. Ancak Spectacles telefonun kamera rulosuna bağlanmıyor ve sadece Snapchat’le birlikte çalışıyor. Haliyle bu durumda insanlar gözlükleri satın almak yerine başka uygulamaları kullanmaya yöneldi.

Kullanılabilirlik

Snap’in belki de en büyük hatası kullanıcı deneyimini es geçmiş olması. Spectacles’ten Snapchat’e veri aktarımını standart bir Bluetooth menüsüyle yapmak gibi. Evet, bu gerçekten kullanıcılar için can sıkıcı bir durum oldu. Gözlüklerden telefona yapılan veri aktarımları çok uzun sürdü hatta çok kolay şekilde bağlantı kesildi. Ayrıca videolar uzun süre yüksek çözünürlükte gönderilemedi. Telefonun bataryasının çok hızlı şekilde bitmesine neden oldu. Bunların dışında hantal ve üçgen prizma şeklinde bir çantaya sahip olan Spectacles bu haliyle çantalara zor sığıyor cebe ise asla sığmıyordu.

Spectacles özellikle donanım girişimlerinin ders çıkarması gereken bir öyküye sahip. Ürünün ilk versiyonu gerçekten cesur bir çabanın ürünü. Ancak artan rekabet ve çeşitli donanım sorunlarının başarılı olabilecek bir ürünün nasıl başarısız bir ürüne dönüştürdüğünü de iyi irdelemek gerekiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close