Girişimcilik ruhumuzun tavan yaptığı bir yılı daha geri bırakırken, 2019 yılının İTÜ Çekirdek dilinde istatistikleri de ortaya çıktı.

1199 Girişimciye Destek Olduk!

2019 yılında İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nde 1.199 girişimci ve 568 girişime destek verdik. Bu girişimcilerin yaş ortalaması 30 oldu. %83’ü erkekler, %17’si ise kadınlardan oluşan girişimler arasında en baskın yaş grubu %70 oranla 23-35 yaş aralığıydı.

Girişim Alanları

Yazılımın eğitim müfredatına girmeye başladığı günümüz koşullarında girişimcilik faaliyetleri de yazılım alanında yoğunlaşıyor. Dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında yazılım kökenli firmaların ilk 10 sıranın önemli bir bölümünü oluşturduğunu düşündüğümüzde bu istatistik daha da anlamlı hale geliyor. 2019 yılında İTÜ Çekirdek girişimlerinin %71’i yazılım çözümlerinden, %29’u ise donanım çözümlerinden oluşurken, 53 farklı girişimimiz bir yıl içerisinde 268 prototip geliştirdi.

Girişimcinin Rengi Yok

2019 yılında kayda değer biçimde artış gösteren bir diğer istatistik ise yurt dışından gelen başvuru sayılarıydı. 30 farklı ülkeden girişimin başvurusunu aldık.

142 Farklı Üniversiteden Girişimci

Bu dönemde; İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi girişimlerin mezun olduğu üniversitelerin başında geldi. Bölümler göz önüne alındığında Bilgisayar Mühendisliği %15,6’lık oranla en çok başvuru kabul ettiğimiz bölüm olurken; İşletme, Endüstri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği %6’lık oranla yüksek oranda başvuru kabul ettiğimiz diğer bölümlerdi.

 

Girişimlerin İstihdam Sayıları Artıyor

Faaliyetlerine İTÜ Çekirdek bünyesinde devam eden 2019 yılı girişimlerin istihdam sayısı bu yıl için 1000 kişilik barajı geçerek 1059 kişiye ulaştı. 2019 yılı girişimcilerimizin bir yıl içerisindeki toplam cirosu 27 milyon TL, toplam değerlemesi ise 57 milyon TL olarak gerçekleşti.

İTÜ Çekirdek Mentorlarıyla Güzel

İTÜ Çekirdek’in gönüllü destekçileri ve gerçek kahramanları mentorlarımız, 2019 yılında da girişimcilerimizin yanında olmaya devam etti. Bir yıl boyunca 4874 mentorluk görüşmesi gerçekleşirken, mentorlarımızın girişimcilerle geçirdiği süre 2858 saat oldu. Yıl boyunca İTÜ Çekirdek bünyesinde 293 etkinlik gerçekleştirerek, ekosistemi bir araya getirdik.

Rakamlara sığmayan bir dolu mutluluk yaşadığımız 2019 yılının ardından, 2020 yılının da tüm girişimcilerimiz, mentorlarımız, paydaşlarımız ve parlak bir geleceğe inanan herkes için sağlık ve başarıyla dolu bir yıl olmasını diliyoruz. 🙂

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close