Bundan 27 yıl önce HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (World Wide Web) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kuran Sir Tim Berners-Lee, internetin geleceğine şüpheyle bakıyor. Web’in babasına soracak olursak, internetin özgürlüğü için büyük bir kırılma noktası yaklaşıyor ve hepimiz buna hazır olmalıyız.

Sir Berners-Lee, internetin tarafsız ve özgür kalması gerektiğini, ancak bu şekilde hem kendisinin hem de fonksiyon sağladığı cihazların insanlığa faydalı olacağını düşünüyor.

Kişiselleştirme filtreleri ve dev şirketlerin gücü kendilerinde toplamaya yönelik eforları, kullanıcıların tercih hakkını kısıtlıyor ve internetin özgür geleceğini tehdit ediyor. Sir Berners-Lee’ye göre, erişebilme ve açıklık hakkı için mücadele etmesi gerekenler ise kullanıcılar ve girişimcilerden başkası değil.

World Wide Web, internet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

İnternet ve web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira web sadece internet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN’de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee’nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close