Hangi alanda olursa olsun; teknoloji, bilim, sanat veya iş dünyasına yeni ve ilerici bir fikir sunuyorsanız, reddedilmeye ve hatta fikrinizle alay edilmesine hazır olun. Üstelik tüm bunları fikriniz iyi olmadığı için değil, bazen iyi olduğu için yaşayacaksınız.

Bugünün modern dünyasını borçlu olduğumuz birçok dahi, başarıya giden yolda defalarca reddedildi. Hatta bu hikayelerden bazıları efsanevi hal aldılar. Harry Potter serisinin yazarı J.K Rowling’in yaşadıklarını duyduğunuza eminiz. Bilmiyor olabileceğiniz ise mevcudiyeti değiştirecek yaratıcı fikirlere karşı örülen direnç duvarının bilimsel sebeplerini ortaya koyan bir araştırmanın varlığı.

Doçent Dr. David Burkus şöyle açıklıyor, “Hepimizin yaratıcılığa karşı doğal bir ön yargı beslediğimize dair sağlam kanıtlar var. Psikoloji alanında gerçekleştirilen araştırmalar, nihayet beynimiz yeni fikirleri nasıl kabul ettiğine (veya reddettiğine) ışık tutuyor.”

Araştırma, mevcut durumu değiştirme potansiyeline sahip fikirler ile karşılaştığımızda, hayatımızda kontrolümüz dışında yaşanan değişimlere karşı hissettiklerimize çok benzer duyguların ortaya çıktığına işaret ediyor. Bu noktada akla ilk gelen kelime şüphesiz “kaygı”.

2010 yılında Cornell, North Carolina-Chapel Hill Üniversitesi ve Wharton School of Business tarafından gerçekleştirilen “Yaratıcılığa Karşı Ön Yargı: İnsanlar Neden Yaratıcı Fikirler İster ve Onları Reddeder” isimli bir diğer araştırma ise problemi şöyle özetliyor: “Bu endişe ve korku bizleri yaratıcı fikirleri ve uzun vadeli kemikleşmiş rutinlerimizi değiştirecek konseptleri reddetmeye itiyor.”

Araştırmaya göre probleme sebep olan etken belirsizlik. Her iki araştırmada da, katılımcıların belirsizlik öngördükleri durumlarda yeni fikirleri reddetme eğilimine girdikleri saptandı.

wright-kardesler
Orville ve Wilbur Wright

Bundandır ki, ne zaman gerçekten inandığınız bir fikri çeşitli kanallar aracılığıyla insanlara sunup, onay beklediğinizde kinayeli yaklaşımlar veya doğrudan reddedilme ile karşılaşmanız bir hayli doğal bir durum.

Bu veriler, reddilme korkusunun yersizliğini iyiden iyiye ortaya koyuyor. Öte yandan, modern dünyayı değiştiren birçok fikrin defalarca reddedildiğini de unutmamakta fayda var. Birkaç örnek vermek gerekirse:

Starbucks’ın kurucu CEO’su Howard Schultz’un İtalyan usülü kahve dükkanlarını ABD’ye getirme fikri 217 yatırımcı tarafından reddedildi. Bu yatırımcılar için sabahları kahve kuyruğunda beklemek herkesten daha zor olsa gerek…

Apple’ın ilk bilgisayarı Apple I’i geliştiren Steve Wozniak, o zamanlar çalışanı olduğu Hewlett Packard’a bu bilgisayarı üretmesi için adeta yalvardı. HP tarafından beş kez reddedildikten ve dalga konusu edildikten sonra, Steve Jobs ile aynı cihazın satışına başlayarak kişisel bilgisayar devrimini başlattı.

Wright Kardeşler ilk uçaklarının nasıl çalıştığını göstermek için bir grup muhabiri davet ettikleri deneme uçuşunda havalanmayı başaramadı. Bir yıl boyunca çalışan kardeşler, başarılı olacakları ikinci denemeye şahitlik etmesi için davet ettikleri hiçbir muhabir tarafından ciddiye alınmadı. Oysa insan o gün sessiz sedasız göklerde süzülmeyi öğrenmişti.

Tavuk Suyuna Çorba serisinin yazarı Jack Canfield, kitabını raflara çıkarana kadar 140 yayınevi tarafından reddedildi. Yayınevleri seçki kitaplarının satmadığını belirterek Canfield’i geri çevirdi fakat seri dünya çapında bir fenomene dönüştü.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close