Havacılık Endüstrisinde Sürdürülebilirliğin Rolü ve Sürdürülebilirlik Trendleri
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’ne (ICCT) göre, hava yolculuğu, küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %3’ünü üretiyor. İklim bilimciler, iklim değişikliğini kontrol altına almak için hava yollarının, emisyonlarını azaltması gerektiğini ifade ediyor.
Pek çok hava yolu şirketi, önümüzdeki yıllarda daha sürdürülebilir olmak amacıyla çeşitli programlar geliştirmeye devam ediyor. Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak isteyen hava yolu şirketlerinin odaklanabileceği bazı trendler bulunuyor.
Biyoyakıtlar
Biyoyakıt, tarım bitkileri gibi biyokütlelerden elde edilen yakıt türleri anlamına geliyor ve fosil yakıtlara alternatif olarak görülüyor. Şu anda geleneksel yakıtlardan daha pahalı olsa da biyoyakıtlar, etkili bir sürdürülebilirlik uygulaması olarak kabul ediliyor ve hava yolu şirketlerinin odaklandığı trendler arasında bulunuyor.
Yolcuların Eğitilmesi
Şirketler her ne kadar sürdürülebilirlik odağında çalışmalar yapsa da yolcuların pek çoğunun bu konuda yeterli bilgisi bulunmuyor. Hava yolu şirketlerinin; web sitelerine ekleyebilecekleri widget’lar, uçak içi ekranlarda ve mobil uygulamalarda paylaşılabilecek bilgilendirici içerikler gibi kılavuzlarla yolcularını da bu sürece dahil etmesi önem taşıyor.
Karbon Dengeleme
Birçok hava yolu şirketi, uçuşlarının ürettiği emisyonları telafi etmek için tasarlanmış karbon dengeleme girişimleri yaratıyor. Bu girişimler arasında; sürdürülebilir enerji araştırmalarına ve rüzgar çiftlikleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak gibi çalışmalar yer alıyor.
Sürdürülebilir Malzemeler
Bir yıl içinde 100 binden fazla uçuş gerçekleştiği düşünüldüğünde bu durum, tonlarca kabin atığı anlamına geliyor. Çok sayıda hava yolu şirketi, tek kullanımlık malzemeler yerine daha sürdürülebilir malzemelerle geri dönüştürülebilir ürünler üzerinde çalışıyor.
Daha Hafif Uçaklar
Bir uçağın ağırlığı, karbon ayak izine önemli oranda etki ediyor. Hafif uçakların çalışması için daha az yakıt gerekirken, yakıt kullanım miktarı uçağın ağırlığına bağlı olarak artıyor. Bugün pek çok şirket ve araştırmacı, uçaklar için daha hafif ve daha az toksik malzemeler üzerinde çalışıyor. Bu malzemelerin başında ise kompozit geliyor. Araştırmacılar; uçakların kanat, kuyruk, gövde gibi bölümlerinde kompozit kullanımının uçak ağırlığını %20’ye kadar düşürebileceğini tahmin ediyor.
Sivil havacılık sektörünü göklere çıkaracak teknolojin mi var?
İTÜ Çekirdek olarak, İstanbul Havalimanı (İGA) iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği Programı girişimcileri bekliyor! Sen de yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine kadar sivil havacılık sektörünü inovasyonla geliştirip daha ileriye taşıyacak ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan hemen başvur!
Kaynak:
https://cen.acs.org/environment/sustainability/Airlines-want-make-flight-sustainable/99/i32
https://theicct.org/publication/environmental-performance-of-emerging-supersonic-transport-aircraft/
https://blog.smartvel.com/blog/sustainability-in-the-airline-industry-8-eco-trends-from-top-players