2022’de Öne Çıkacak Elektrikli Araç Girişimleri
Henüz çok büyük bir paya sahip olmasa da elektrikli araç pazarı gün geçtikçe büyüyor. Green Car Reports’a göre, 2021’in ikinci çeyreğinde elektrikli araç kayıtları, tüm yeni araç kayıtlarının %2,4’ünü oluşturuyor. Dışarıdan bakıldığında bu, küçük bir rakam gibi görünse de aslında 2020’nin aynı çeyreğine göre %120’lik bir büyümeyi temsil ediyor. Elektrikli araç pazarı hızla ivme kazanmaya devam ederken, bu alanda kurulan girişimler de pazarın büyümesine katkıda bulunuyor.
Peki, 2022’de takip edilmesi gereken elektrikli araç girişimleri hangileri?
Aptera
Uzun bir süredir var olan ancak 2011 yılında, karşılaştığı bazı sorunlar nedeniyle tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan Aptera’nın kurucuları, 2019 yılında, yeniden bir araya gelerek güneşle çalışan bir elektrikli araç üretmek üzere çalışmalara başladı.
Aptera, tek bir şarjla 1.000 mil menzile ulaşabilen araçlar vadediyor. Bugün en modern elektrikli araçların, tek şarjla 550 mil menzile ulaşılabildiği düşünülecek olursa, girişimin hedefinin oldukça büyük olduğu söylenebilir.
Mümkün olduğunca hafif olarak tasarlanan araçlarda, güneş panelleri de yer alıyor ve bu paneller sayesinde araçlar, şarj ihtiyacı duymadan 45 mile kadar yol alabiliyor.
Bollinger
Bollinger’ın B1 SUV ve B2 kamyonet olmak üzere, üretime hazırlamak istediği iki modeli bulunuyor. Özelliklerin tamamı henüz kesinleşmemiş olsa da şirket, araçlarının 200 milin üzerinde bir menzile sahip olacağını öngörüyor. Girişim, aynı zamanda ticari araç dünyasına da adım atmayı düşünüyor. Şasi-kabin kamyonları ve ağır hizmet kamyonları gibi elektrikli araçlar üretmeyi planlayan Bollinger, bu araçlar için 200 milden fazla menzile olanak sunan 140 ile 280 kWh arasında kapasiteye sahip aküler tasarlıyor.
Fisker
Ünlü otomobil tasarımcısı Henrik Fisker, daha önce gerçekleştirdiği elektrikli araç denemesinin başarısız olmasının ardından, ürettiği yeni elektrikli kreasyonlarla pazara geri dönüyor.
2021 LA Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan 2023 Fisker Ocean, geliştirme maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için değiştirilmiş bir Magna Steyr platformu üzerinde çalışıyor ve güç aktarma organının tamamen elektrikli olmasıyla ön plana çıkıyor. Girişimin 275 beygirlik, önden çekişli temel modelinin 250 mil menzil sunması ve daha pahalı versiyonların ise daha yüksek bir menzile ulaşması bekleniyor. Fisker aynı zamanda, kısmen geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımıyla aracını, piyasadaki sürdürülebilir modellerden biri olarak konumlandırmak istiyor.
Rivian
2009 yılından bu yana çeşitli birimlerde faaliyet gösteren bir girişim olan Rivian’ın birkaç yıl içinde tam teşekküllü bir otomobil üreticisine dönüşeceği öngörülüyor. Şu anda tamamı elektrikli R1S SUV ve R1T kamyonet sunan Rivian’ın, gelecek yıl araçları için, daha uzun menzile ulaşmayı sağlayan daha büyük pil paketleri üretmesi bekleniyor.
Karma Automative
Şu an için GS-6 isimli tek bir modeli bulunan Karma’nın aracı, uzun menzilli elektrikli araçlar arasında sayılıyor. Aracın zemini altında, şarj başına 61 ile 80 mil arasında menzil sunan 28 kWh’lık bir pil bulunuyor. Girişim, geçen yılın sonlarına doğru ise GSe6 isimli yeni bir modelin çalışmalarına başladığını açıkladı. 400 millik bir menzil sunması ve tahminen 80.000 dolarlık bir fiyatı olması beklenen aracın ön siparişleri açık olsa da piyasaya ne zaman sürüleceği henüz bilinmiyor.
Elektrikli araçlar, pazardaki yerini ve önemini her geçen gün artırsa da otomotiv endüstrisini geliştirecek ve geleceğe taşıyacak teknolojiler elbette bu kadarla sınırlı değil. Sektörün her alanında, çığır açacak yeni teknolojilere ihtiyaç duyuluyor.
Sen de Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştirmeye Ne Dersin?
Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’in #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızla gelişen teknolojilere ayak uyduran, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!