İnsansız fabrikalar, sürücüsüz araçlar, kasiyersiz mağazalar, şubesiz bankalar; şirketler yapay zekâ ve makine öğrenimiyle operasyonlarını otomatikleştirip, insansız olarak üretim ve hizmet sunacakları yöntemler geliştirerek, maliyetlerini düşürmek için hızlı bir Ar-Ge süreci yönetiyorlar. Bunun yanında şirketlerden bağımsız olarak geleceği bu yöntemlerde gören birçok girişimci şirketlerden bağımsız olarak geliştirdikleri bu yöntemleri pazarlayarak kendilerine bu dünyada yer açmaya çalışıyor.

Soru fabrikalarda çalışan işçiler, taşımacılıkta çalışan sürücüler, mağazalarda çalışan kasiyerler ya da şubelerde çalışan bankacılar ne yapacak mı, yoksa yapay zekâ ve makine öğrenimi orta vadeli gelecekte insansız üretim ve hizmetleri mümkün kılan yazılımların üretim sürecinde çalışanları da işlerinden edip etmeyeceği mi?

Konuya bugünden bu denli olumsuz bakmamız da gerekmiyor tabii zira geçmişe baktığımızda sanayi devriminin tarlalardan fabrikalara çektiği işçiler, dış etkenlerden arındırılmış daha konforlu şartlarda çalışma imkânı elde etmişlerdi.

Teknoloji girişimcisi olan Amerikalı Mark Cuban ise konuyla ilgili görüşlerini açıklarken, gelecekte felsefe üretmenin insan hayatında çok daha değerli olacağını düşünüyor. Bu teorisini dayandırdığı noktayı ise şöyle açıklıyor, “Yapay zekâ, 10-15 yıl içerisinde ne bana ne de size ihtiyacı kalmayacak bir çözüm kabiliyetine sahip olacak. Bu noktada soru şu, yapay zekâ kimlerin yerine geçecek? Dolayısıyla tavsiyem, spesifik bir uzmanlık ve mesleki yetenek gerektiren alanlardan ziyade, size büyük resmi görmenizi sağlayacak bakış açısını kazandıracak alanlara yönelmeniz.”. Ünlü girişimci New York’ta katıldığı bir konferansta ise geldiğimiz noktayı şöyle özetliyor “Son 10 yılda iPhone’un gelişimi, son 20 yılda internetteki gelişmeler ve son 30 yılda bilgisayar alanında yaşanan gelişmeler sizi heyecanlandırıyorsa henüz hiçbir şey görmediniz.”.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close