Gelecekte varlığını öngöremediğimiz mesleklerde dahi kodlama bilgisine sahip olmamız gerektiği konuşuluyor. Yani 20 yıl önce “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” sorusuna verilen doktor, avukat, öğretmen cevapları hâlâ geçerliliğini korusa dahi bu meslek sahiplerinin de kodlama ve yazılım bilgisine ihtiyacı olacağı düşünülüyor.

Geniş bir kitle tarafından kabul edilen ortak kanıya göre ilk yazılımcı bir kadındı. Üstelik 1815 yılında doğmuş olan bir kadın, adı Ada Lovelace idi. Ada Lovelace, “Analytical Engine” adındaki ilk bilgisayar kabul edilen makineyi yapan Charles Babbage ile Cambridge Üniversitesi’nde tanıştı. Makineyi maddi imkânsızlıklar yüzünden hayata geçirme fırsatı bulamayan Babbage, Ada Lovelace ile uzun süre bu makine üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu yazışmalar yaptı.

1842’de Babbage tarafından Turin Üniversitesi’nde makinenin işleyişi hakkında verilen ders, İtalyan Luigi Menabrea tarafından Fransızcaya çevrildikten sonra Ada Lovelace bu dokümanı İngilizceye tercüme etti. Bu tercümede dokümanın kendisinden üç kat daha uzun olan kendi notları da bulunuyordu. Bu çeviri sonrasında bilgisayarın çalışma metodunu kavrayan Lovelace, Bernoulli numaralarının hesaplanmasını sağlayacak verinin makine tarafından programlanabileceğini öngördü.

Lovelace’in öngörüsünde esas önemli olan ve onun ilk bilgisayar programcısı kabul edilmesini sağlayan şey, numaraların sayı değerinden daha fazla şey ifade ettiğini anlaması ve bunun bilgisayar tarafından manipüle edilerek müzik yapmada, görsel üretmede ve bilimde kullanılabileceği sonucuna varmasıydı.

Gelecek Kodlama Bilenlerin mi?

Geçen 150 yıldan fazla sürede Lovelace haklı çıkmış görünüyor. Bugün programlanabilir bilgisayarlarla çalışan insansız fabrikalar milyonlarca insanın tüketim ihtiyaçlarını karşılarken, sürücüsüz araçlar geliştiriliyor ve üç boyutlu nesneler bilgisayarlar tarafından sıfırdan üretilebiliyor.

Kodlamanın geleceğimize etkisi tartışmasız ancak bir yandan da bundan 20 yıl kadar önce bir web sitesinin yapısını sağ klikle “incele”yi tuşlayınca görebiliyorken, bugün kod kütüphanelerindeki hazır kod yapılarıyla bir web sitesini yapmak daha kolay ama kod yazmayı öğrenmek daha güç görünüyor.

Bunun yanında kod yazmak gerekmeksizin sürükle-bırak yöntemiyle direkt görsellerle oluşturulabilen web siteleri yapmak mümkün. Bu programlardan bir tanesi WebFlow’da Photoshop’a dahi ihtiyacınız olmadan ara yüzleri sürükle-bırak yöntemiyle tasarlayarak bir web sitesi oluşturabilirsiniz.

Bir programın başka bir programla entegre edilmesini sağlayan API’leri ise kod kullanmadan Zapier gibi programlarda bir araya getirebilirsiniz.

Bugünkü web geliştiricilerinin birçoğu fiziksel bir sunucuyu yerinde görmüş bile değil, sunucu hizmeti artık internet üzerinden alabildiğiniz Google Cloud, Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi bulut programlarla birkaç tıklamayla sağlanabiliyor.

Teknolojinin geleceğimizde giderek daha fazla yer kaplayacağı ve makineleşme trendinin süreceği kesin gibi görünüyor, insanın kendini teknoloji karşısında konumlandıracağı yer ise henüz kendi ellerinde; ancak insanoğlu karşısında akıl yürütebilen bir muhatap bulduğunda Frankenstein’ın ona karşı takınacağı tavrı zaman gösterecek.

Yararlanılan Kaynaklar:
http://blog.condecosoftware.com/quick-guide-to-coding
https://onezero.medium.com/the-future-of-coding-is-no-code-3fdbd35ac15b

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close