Startup’lar için 2022’nin Öne Çıkan Trendleri
Pandeminin tüm dünyada yarattığı belirsizlik ve öngörülemezlik halinden sonra, girişimciler yavaş yavaş da olsa 2022 yılı için daha net beklentiler oluşturmaya ve iş planlarını etkileyecek eğilimler üzerinde daha sağlam tahminler oluşturmaya başladı.
Dijital teknolojilerdeki ilerlemeler, hibrit çalışma modelleri gibi süreçlerin bir yansıması göz önüne alındığında, 2022 yılı için startup’ların iş modellerini etkileyecek bazı trendler ön plana çıkıyor.
Halka Arz
eSports sosyal ağı Brag House’un CEO’su Lavell Juan, halka arz olma yolunda ilerleyen girişimlerin sayısında bir artış öngörüyor. Bu öngörüsünü ise VC’lerin %1’inden daha azının yeni girişimlere yatırım yapmasına ve bu nedenle daha hızlı ölçeklenmek için sermaye arayışına giren girişimlerin halka arz rotası izleyeceği beklentisine dayandırıyor.
Proje Tabanlı Çalışmanın Yükselişi
Otomasyon sistemleri ve gelişen teknolojilerin sürekli ve tam zamanlı yönetici ya da personel ihtiyacını azaltmaya devam ettiği göz önüne alınırsa, 2022 yılında pek çok girişimin odak noktasının yüksek vasıflı, proje tabanlı çalışma olması bekleniyor. Ayrıca girişimlerin, serbest çalışanların ve işverenlerin birbirinin yerine geçebildiği hibrit ekipler oluşturabilmek için uzaktan çalışma sistemini giderek daha fazla kullanacağı tahmin ediliyor. Bu durum da sadece belirli projeler üzerinde çalışacak, gerekli donanıma sahip kişilerle kısa süreli iş birliklerinin artacağı öngörüsünü doğruluyor.
Üretim Tesislerinde Artış
Okul öncesi çocuklar için tabaklar tasarlayan, Birleşik Krallık Merkezli Munch Play’in CEO’su Sophia Procter, tabaklar için kullandıkları plakaların Birleşik Krallık’ta üretildiğini belirtiyor. Bunun, özellikle pandemi döneminde kendilerine büyük bir avantaj sunduğunu ifade eden Procter, bu süreçte pek çok şirketin yaşadığı tedarik zinciri sorunlarını çözmek için bu yöntemi tercih edeceğini vurguluyor. Procter, 2022 yılında girişimlerin ve şirketlerin, ihtiyaç duydukları ham maddeyi ithal etmek yerine kendi bölgelerinde üretim tesisleri kurmalarını bekliyor.
Büyümeyi Desteklemek için Dış Kaynak Kullanımı
Pandemi sırasında birçok şirketin öğrendiği önemli derslerden birinin, en iyi yaptıkları şeye odaklanmak ve özel çözümler gerektiğinde dışarıdan uzmanlar getirmek olduğunu ifade eden Moneypenny CEO’su Joanna Swash; bu eğilimin önümüzdeki süreçte de devam edeceğine inanıyor.
Pek çok şirketin pandemi sürecinde telefon, canlı sohbet gibi iletişim kanallarında dış kaynaklardan yararlanarak maliyet ve verimlilik konusunda fayda elde ettiğini belirten Swash, bu yöntemin iletişime ek olarak İK, pazarlama, satış gibi alanlarda da kullanılacağını öngörüyor.
Hibrit Modelde Uzmanlaşma
Son dönemin en popüler dönüşümlerinden birisi olan hibrit çalışma modeline geçiş pek çok şirket için zorlukları beraberinde getirmiş olsa da VC firması Fig’in kurucusu James King, özellikle yeni startup’ların bu modeli yönetmek için gereken beceri ve donanımları çok daha hızlı şekilde edinebileceklerini düşünüyor.
King ayrıca; tedarik sistemleri, ekipman talep sistemleri gibi ofisteyken kabul edilebilir olsa da yine de israfa yol açan gereksinimlerin yerini yeni iş araçlarının alacağını da öngörüyor.