Eğer daha önce şirket kurmadıysanız, bir gecede gelen başarı öykülerine inanabilirsiniz. Gerçek girişimcilik deneyimi ise bu mitlerden çok farklı ve başarılı olmak için yıllar süren sıkı çalışma, titiz planlama ve cesaret gerektiriyor.

Fikrinizi gerçeğe dönüştürmek ve meyvelerini toplamaya başlamak için cesur olmanız gerekiyor. Cesaret, müzmin girişimcilik adayları ile çiçeği burnunda girişimcileri ayıran yegane şey; o büyük adımı atmak için gereken iç sesin ta kendisi. Peki cesareti girişimciliğin X faktörü kılan sebepler nedir?

Zor iştir

Birçok girişimci, işlerini başarıya götürecek fırsat için çok fazla fedakarlıkta bulunuyor ve genellikle bu yolda kişisel yaşamlarından bile ödün veriyorlar. Hayallerinize giden yol ile yaşamınız birbirleri içine bozulmaya başladıklarında, yeterince cesur olup aralarında denge sağlayabilmelisiniz.

Riskli iştir

Yüksek risk her iş kolu için zorlayıcıdır. Eğer halihazırda varlıklı değilseniz, girişiminizin başarısız olması yaşam standartlarınızı da riske sokar. El bu kadar yüksekken oyuna devam etmek cesaret ister. Fakat bir kez işleri yola koyduktan sonra, girişimcilik yolu size riskleri asgariye indirme şansı sunacaktır.

Top daima sizdedir

Girişimcilerin fikir bulmakta zorlandığı duyulmuş şey değil; neredeyse herkesin başarılı olacağına inandığı bir fikri vardır. Başarılı bir girişimci ise bu fikirlerden hangisinin peşinden gitmesi gerektiğini seçecek kadar cesur ve dürüst olanıdır. Doğru kararı verebilmek için şüpheci bir yaklaşım sergilemeniz ve başarı şansınızı objektif bir şekilde değerlendirmeniz yararınıza olur.

Eğer en iyi fırsatın peşinden gidebilmek istiyorsanız, ona ulaşana kadar gelen birçok iyi şeye hayır diyebilme cesaretini göstermeniz gerekiyor.

Konfor bölgenizin dışındadır

Yapmaktan keyif almadığınız ve hatta bazen nasıl yapıldığını bilmediğiniz şeyleri yapmak girişimciliğin bir parçasıdır. Şu ankinden daha iyi bir noktaya gelmek için, önce tüm cevaplara sahip olmadığımızı kabullenmemiz ve öğrenmeye hazır olmamız gerekir. Tüm bunları gerçekleştirmek için ise kişisel çekincelerinizi aşmanız olmazsa olmaz.

Girişimcilik gittikçe öğrenilen bir yol. Başarıya uzanan tüm girişimciler, geriye dönüp baktıklarında kişisel cesaretlerinin bu başarıda rol oynadığını görürler. Cesaret, bir girişimci olarak yaşamınızı dengelemenin, akılcı riskler almanın, doğru kararlar vermenin ve büyümeye devam etmenin X faktörüdür.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close