GİRİŞİMCİLERİN BİR MVP’YE (MİNİMUM UYGULANABİLİR ÜRÜN) ULAŞMADAN ÖNCE YAPTIĞI EN BÜYÜK HATALAR

Bir girişim kurma süreci, hedeflenen noktaya doğru çıkılan bir yolculuk olarak tanımlanabilir. Bu yolculuk boyunca ise tüm girişimciler, çeşitli yol ayrımlarıyla karşılaşır ve hangi yolu seçeceğine dair kararlar almak zorunda kalır. Bu kararlar; size hedeflerinize daha kısa zamanda ulaştırabileceği veya projenizin maksimum potansiyeline ulaşmasını sağlayabileceği gibi yolculuğunuzun başladığı noktaya geri dönmesine de neden olabilir.
Pek çok girişimci özellikle bir MVP yani minimum uygulanabilir ürün oluşturmadan önceki karar süreçlerinde sıklıkla bazı kritik hatalara düşebiliyor.
Pazardaki Ürün İhtiyacının Doğrulanmaması
Girişimler, en başlarda kâr amacı gütmeyen kuruluşlar olsalar da hepsinin belirli hedeflere ulaşabilmek ve ayakta kalabilmek için ödeme yapan müşterilere ihtiyacı var. Bu müşterileri elde etmenin yolu ise onlara ihtiyaç doğrultusunda bir ürün ya da hizmet sunmaktan geçiyor. Ancak pek çok girişimci, ürettiği ürüne piyasada ihtiyaç olup olmadığına dikkat etmiyor. Girişiminiz harika bir ekibe, üstün teknolojilere, ürün tasarımları ve pazarlama stratejilerine sahip olabilir fakat ürününüz, pazardaki sorunlu bir noktayı ekonomik olarak ölçeklendirilebilir bir şekilde çözmüyorsa; zaman içinde zorluklarla karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir.
Müşterilerin Fikirlerine Önem Vermemek
Bir ürün geliştirmenin her zaman için müşterilerden alınan geri bildirimlere dayalı olarak yapılması gerekiyor. Ancak çok sayıda girişimci, ürünleriyle ilgili güncelleme ve geliştirmeleri müşteriler için en iyi olacak şekilde yapmak yerine, kendi bakış açısına odaklanarak gerçekleştiriyor. Müşterilerinizin fiyatlandırma sistemi, ürün özellikleri, teslimat şekli gibi detaylar hakkındaki beklentileriyle mutlaka ilgilenin. Ürününüzün, insanların düşünceleri etrafında oluşmasına özen gösterin. Aksi takdirde sadece sizin satın almak isteyeceğiniz bir ürün ortaya çıkarmış olursunuz.
Yanlış Fiyatlandırma Yapmak
Ürününüz için tek bir doğru fiyat vardır ve bu da müşterilerinizin ödemeye razı olabileceği maksimum değerdir. Bu nedenle müşterilerinizi iyi tanımalı ve ürününüzü fiyatlandırırken bu bilgilerden yardım almalısınız. Müşterilerinizi ve rakiplerinizi doğru belirlemek, size ürününüzü en doğru şekilde fiyatlandırmanızda yardımcı olur. Ürününüzü piyasaya sürerken, müşterilerinizin ödemeye razı olacağı maksimum değerde fiyatlandırma yapmadığınıza emin olun. Bu durum, daha sonrasında, ürün fiyatınızı artıramamanıza neden olacağı gibi müşterilerinizin henüz piyasaya sürülmüş bir ürünü fiyatından dolayı tercih etmemesine de yol açabilir.
Yanlış Bir Finansal Plan Oluşturmak
Bir ürün geliştirmenin, bir ekip kurmanın, markanızı tanıtmanın ve daha pek çok gerekli detayın sizin için bir maliyeti olacağı gerçek. Bu nedenle elinizdeki nakit miktarının size ne kadar süreyle idare edeceğini ve ne oranda harcama yapmanız gerektiğini bilmeniz büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, kötü bir finansal yönetimle kurduğunuz ekibi yeniden dağıtmak zorunda kalmak ve ürününüzün iyileştirmeleri için yeterli nakde sahip olamamak gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İyi bir finansal plan oluşturmakta zorlanıyorsanız, ilgili kursalara gidebilir ya da bu planlamayı güvendiğiniz ve deneyim sahibi birine bırakabilirsiniz.
Yatırımcılarla İlişki Kurmakta Geç Kalmak
Girişimcilerin yaptıkları en sık hatalardan biri de genellikle yatırımcı arayışına geç girmek oluyor. Pek çok girişimci, bir yatırım almadan önce yatırımcılara gösterecek somut bir şeyler yapmak istiyor ve bu da kurulacak ilişkilerin gecikmesine yol açıyor.
Bir yatırımcıya yapacağınız ilk sunumdan itibaren karar verilmesi ve bu kararın olumlu olması durumunda yatırımın hesabınıza geçmesi uzun bir zaman alabilir. Bu uzun zaman ise elinizdeki nakdi tüketmenize yol açabilir. Bu nedenle, MVP (minimum uygulanabilir ürün) sürecinden önce, yatırımcı aramaktan çekinmeyin. Ek olarak yardıma ihtiyacınız olmadığını, bunun bir zayıflık olduğunu düşünmeyin. Unutmayın ki sizin büyüyüp kâr elde etmeniz, yatırımcıların da kazanmasını sağlayacak.
Son olarak her şeyin sizin kontrolünüzde olmadığını unutmayın. Başlangıç aşamasındaki bir girişim için, suların dalgalanmasına ya da durulmasına yol açan pek çok faktör olduğunu her zaman hatırlayın. Girişiminizi ileriye doğru taşırken yapabileceğiniz en doğru şey, mevcut kaynaklarınızla elinizden gelenin en iyisini yapmak ve her türlü duruma karşı olabildiğince hazırlıklı olmaktır. En sık yapılan belli başlı hatalardan kaçınarak ve kontrol edebileceğiniz durumlara odaklanarak başarılı bir şekilde müşterilerinizle buluşabilir ve kâr elde etmeye başlayabilirsiniz.