Kendi işini kurmak, her ne kadar heyecan verici olsa da süreç içinde zorlayıcı olabiliyor. Böyle anlarda girişimcilerin pek çoğu ya kendilerini ve seçtikleri yolun doğruluğunu sorgulamaya başlıyor ya da bu durumla başa çıkabilmek için kendilerine empoze ettikleri bazı yanlış düşüncelerle boğuşmak zorunda kalıyor.

Ancak girişimcilerin, başarılı olmak için, öncelikle kendi inşa ettikleri bazı yanlış düşünce ve inançlardan arınmaları gerekiyor.

“Her Şeyi Kendim Halledebilirim”

Pek çok girişimci, hayallerini gerçekleştiriyor olmanın verdiği motivasyon ve heyecanla her işin altından tek başına kalkabileceğine inanıyor. Ancak gerçek şu ki başarıya giden yolun anahtarı, gerektiğinde çekinmeden başkalarından yardım isteyebilmekte ve bu kişilere güvenebilmekten geçiyor.

Kendi işinizi kurmak için ilk adımı attığınızda, her konuda uzman olamayacağınızı ve ilgilenmeniz gereken onlarca sorumlulukla tek başınıza başa çıkmak zorunda olmadığınızı kendinize hatırlatmayı ihmal etmeyin. Böylece hem daha verimli çalışabilir hem de uzun vadede yaşayacağınız motivasyon kaybının önüne geçebilirsiniz.

“Her Şeyin Sorumlusu Benim”

Girişimcilerin, hayallerini gerçekleştirmeye giden yolda pek çok sorumluluk alması gerekiyor. Ancak pek çok girişimci, sorumluluk almak ve sorumlu olmak kavramlarını çoğu zaman birbirine karıştırabiliyor.

Girişimcilerin öncelikle, iyi ya da kötü, gerçekleşen her olayda kendilerini sorumlu hissetmekten vazgeçmeleri gerekiyor. Tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu düşünmek, uzun vadede kişinin kendisini mutsuz ve suçlu hissetmesine neden olabiliyor. Bir ekiple birlikte çalışılıyorsa; herkesin kendisinden sorumlu olduğu bilincini geliştirmek, başarı ve başarısızlıklarda herkesin ortak payı olduğunu kabul etmek ve yaşanan bir olumsuzlukta kendini suçlamak yerine, bu durumdan ders çıkarmak kritik bir önemde.

“İhtiyacım Olan Tek Şey Tutku”

Bir işi en iyi şekilde yapmanın yolu, severek ve tutkuyla yapmaktan geçiyor olabilir. Bu bir gerçek olsa da girişimcilerin pek çoğu, ihtiyaçları olan tek şeyin tutku olduğu konusunda bazen yanılgıya düşebiliyor.

Yapacağınız işe karşı beslediğiniz tutku ve heyecanın, geri kalan sorumluluklarınızı görmenin önüne geçmesine izin vermemelisiniz. Örneğin; bir araç yıkama işi kurmanın, yıkama tanklarını düzenli olarak temizlemek ve daima temiz kalmalarını sağlamak gibi sorumlulukları da beraberinde getirdiğini bilmek, tüm zorluk ve sorumlulukları kabul ettikten sonra işe koyulmak gerekiyor.

“Yalnız Olmak Benim için Daha İyi”

Girişimciler, çıktıkları yolda yaşadıkları zorlukları ve olumsuz durumları göstermektense çevresine duvar örmeyi tercih edebilir. Ancak bu düşüncenin aksine; kişinin kendi etrafına ördüğü duvarlar, onu güvende tutmaktansa adım adım motivasyon kaybına ve başarısızlığa sürükleyebiliyor. Bu nedenle, ihtiyaç duyduğunuzda size yardımcı olabilecek bağlantılar edinmeniz ve yardım istemenin sizi savunmasız göstermeyeceği gibi, aksine başarıya giden yolda önemli bir adım olduğunu kendinize hatırlatmanız gerekiyor.

 

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/jodiecook/2022/04/11/4-common-beliefs-every-entrepreneur-should-question/?ss=entrepreneurs&sh=64b5a527730e

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close