Geleceğin dünyasının öncüleri olarak görülen yapay zekâ, makine öğrenimi, FinTech ve blockchain gibi günümüzün yeni teknolojileri yatırımcılar için hem bir fırsat hem de bilinmezlikler içeren riskler anlamına geliyor.

Bir yatırımcı için emekleme aşamasında olan sektörleri, alanları, ürünleri ya da hizmetleri ve bu alanlarda yaşanan gelişmeleri takip etmek kaçınılmaz bir zorunluluk olmakla birlikte, yatırım gücünün ne kadarının bu alanda kullanılacağının belirlemesi, fon büyüklüğünü ve gelirini artırması için bir kırılma noktası olabiliyor.

Yatırımcıların Gözünden Yeni Teknolojiler

ABD ve İngiltere’de faaliyet gösteren yatırım sermayelerinden birinin yaptığı araştırmaya göre yatırımcılar yapay zekâ, makine öğrenimi ve blockchain gibi yeni teknolojilerin sahip olduğu potansiyeli kabul etmekle birlikte, bu teknolojileri kullanan girişimlere olduğundan fazla değer biçildiğine dair kaygılar taşıyor.

Araştırmaya katılan yatırımcıların %70’i yeni teknolojilerdeki yatırım fırsatlarının 2020 yılında da süreceğini öngörüyor.

Gelecek 10 yıl içerisinde fark yaratacağı düşünülen teknolojiler arasında yapay zekâ ve makine öğrenimi (AI/ML) %28’lik oranla birinci sırada bulunuyor. Sağlık teknolojileri (healthtech) %16 ile ikinci sırada yer alırken, FinTech %13’lük oranla üçüncü sırada geliyor. Sırasıyla mobil teknolojiler, blockchain, yemek teknolojileri (foodtech), siber güvenlik (cybersecurity), internet of thing, bulut teknolojileri ve tedarik zinciri ve lojistik listenin geri kalanını oluşturuyor.

Yatırımcıların sadece %19’u bir teknolojiye yatırım yapmak için kârlılığın birinci öncelik olduğunu düşünürken, %72’si büyüme potansiyelini birinci öncelik olarak değerlendiriyor.

Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close