Fonlanabilir Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur?

Girişimler tarafından oluşturulan iş planlarının farklı amaçları ve hedef kitleleri bulunuyor. Bazı iş planları stratejik bir ortak bulmayı hedeflerken bazıları potansiyel çalışanların ekibe katılmaya ikna etmek için oluşturulabiliyor. Bu nedenle hazırlanan iş planları da hitap edilen hedef kitleye göre farklılık gösteriyor.
İş planı hazırlamaktaki bir diğer amaç ise yatırımcılar ve borç verenler gibi fon kaynaklarını kazanmak olabiliyor. Bu amaçla iş planı oluşturmak isteyen girişimlerin, dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
Şirketinizi Tanımlarken Net Olun
İş planına ilk olarak kısa bir tanımla başlamak gerekiyor. Örneğin, “Şirketimiz Y’yi hedefleyen bir X geliştiriyor.” Gibi bir tanımlamayla başlamak, potansiyel yatırımcıların kafasında net bir çerçeve oluşmasına yardımcı oluyor. Bu tarz bir tanım aynı zamanda, okuyucuların girişiminizle ilgilenmek isteyip istemeyeceklerini daha kısa sürede anlamalarında da etkili oluyor.
Hangi Problemi, Nasıl Çözdüğünüzü ve Sunduğunuz Faydaları Anlatın
Girişiminizi kısa ve net bir cümleyle tanımladıktan sonra sıra, hangi sorunu çözdüğünüze geliyor. Bu açıklamayı ise olabildiğince basit ve herkesin anlayabileceği şekilde yapmak önem taşıyor. Problemi tanımlarken “Her müşterinin buna ihtiyacı vardır.” Gibi, amacınızı net olarak anlatmayan cümlelerden kaçınmak gerekiyor.
Problemin ardından ise yatırımcılar; sizin bu problemi nasıl çözdüğünüzü, bu problemi çözerken diğer rakiplerden nasıl ayrıştığınızı ve sunduğunuz faydaları net olarak görmek istiyor. Bu bölümde de yine süslü cümleler kurmak yerine, basit ifadelerle ve olabildiğince net şekilde çözümünüzü anlatmanız hatta bir prototip sunmanız önem taşıyor.
Risk Azaltıcı Kilometre Taşlarınızı Belirleyin
Şirketinizin başarısız olma riskini azaltan durumlara “Risk azaltıcı kilometre taşları” ismi veriliyor. Örneğin; sadece bir mobil uygulama fikrine sahip olmak ve yatırımcılara bu fikri sunmak, içinde daha fazla risk barındırırken bu uygulamayı hayata geçirmiş ve kullanıcılardan geri bildirim toplamaya başlamış olmak, riskleri azaltıyor.
İş planında bu tarz risk azaltıcı kilometre taşlarına yer verilmesi, söz konusu girişimin, yatırımcıların gözünde bir adım öne geçmesini sağlayabiliyor.
Finansal Modelinizi Açıklayın
Yatırımcılar, girişimlere yaptıkları yatırımlardan önemli bir getiri elde etmek isterken borç verenler ise bu borcun geri ödeneceğinden emin olmak istiyor. Bu nedenle, finansal modelinizi tanımlarken gelir, kâr ve hacim artışı gibi konulara mutlaka yer verilmesi gerekiyor.
Finansal modelinizin güvenilir ve ikna edici olabilmesi için karşılaştırılabilir şirketleri olabildiğince araştırmak gerekiyor. Bu şirketlerin büyüme hızı, sizin girişiminizin ortalama büyüme hızını da bir bakıma tanımlamış oluyor. Aynı şekilde insan kaynakları maliyetlerine de dikkat etmek gerekiyor. Kaç personele ihtiyacınız olduğu, bu personel için ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği, ekibe katacağınız kişileri ne kadar sürede yetiştirebileceğiniz gibi sorulara net cevaplar vermek; yatırımcıları, size finansman sağlamaya bir adım daha yaklaştırıyor.
Pazarlama ve Satış Stratejilerinizi Tanımlayın
İş modelinde pazara giriş stratejisi, satış kanalları, fiyatlandırmalar ve stratejik ortaklara da yer vermek gerekiyor. Bu detayları belirlerken rakipleri en detaylı şekilde analiz etmek ve kendi konumlamanızı bu doğrultuda yapmış olmak; bulunduğunuz sektörü, pazarı ve rakiplerinizi iyi tanıdığınızı ve anladığınızı göstermek açısından önem taşıyor.
Kaynaklar:
https://startupnation.com/start-your-business/create-fundable-business-plan/
https://gust.com/blog/these-10-key-elements-make-a-business-plan-fundable/