Girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilir olmasını sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi de girişimlerin ihtiyaç duyduğu noktada fona ve yatırımcıya ulaşması. Dünyada özellikle girişimciliğin bir “meslek” olarak görüldüğü Silikon Vadisi gibi ekosistemlerde girişimler yatırımcıları değil yatırımcılar girişimleri arar durumda.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yılın ilk çeyreğinde en fazla yatırım alan girişimlerde ilk üç sırada organik gıda girişimi Impossible Food, elektrikli uçan araç girişimi Joby Aviation ve Google şirketi olarak kurulup 2016’da bağımsız bir şirkete dönüşen sürücüsüz ulaşım teknolojisi geliştiren Weymo oldu. Girişim Mart ayında 2,3 milyar dolar tutarında yatırım alarak, 2020’nin ilk çeyreğinde en fazla yatırım alan girişim olmayı başardı.  İlk üç girişime toplamda 3,3 milyar doları bulan yatırım gerçekleştirildi.

Türkiye’de 2020’nin İlk Çeyreği

Yılın ilk çeyreğinde ülkemizde gerçekleşen startup yatırımlarında SaaS, fintech, proptech, yapay zekâ ve deeptech sektörlerindeki yatırımların öne çıktığı görülüyor.

Startups.watch tarafından hazırlanan yılın ilk çeyreği raporuna göre bu dönemde 27 girişime toplamda 19.8 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Dünyada piyasa değeri 1 trilyon doların üzerindeki birkaç şirketten biri olan ve 2018 yılında Türkiye’de faaliyete geçen Amazon, 2017 yılında bir Türk girişimi olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan veri işleme ve analizi platformu Datarow’u satın aldı.

2020’nin ilk çeyreğinde yatırım yapılan 27 şirketin ilk 10’u tüm yatırımların %91’inin sahibi olurken, ilgili girişimlerin isimleri şöyle; Apsiyon, Thundra, App Samurai, Vispera, Biolive, PriSync, Mutlubiev, Temizlikyolda, Jib Games ve Otsimo.

Yapılan yatırımlarına %78’i 1 milyon doların altında olurken, %4’ü 5-10 milyon dolar aralığında gerçekleşti.

Yatırım yapılan girişimlerin faaliyet gösterdikleri alanlarda SaaS firmalarının 7 girişimle öne çıktığını görüyoruz. Yapay zekâ odaklı girişimler 5 girişimle ikinci, retailtech ve pazar yeri girişimleri 4’er girişimle üçüncü sırada yer aldı.

Ülkemizde geçtiğimiz yılın tamamında 103 milyon dolar yatırım yapılan girişimcilik ekosisteminin bu yıl koronavirüs salgınının etkisindeki küresel ekonomik daralmaya karşın sergileyeceği performansın önümüzdeki yıllar için umut vadedeceğini umuyoruz.

İTÜ Çekirdek’te Yatırımcı Olmak

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İTÜ Çekirdek yatırımcılarla girişimcileri sektör bazlı etkinliklerde bir araya getiriyor. Bu etkinliklerde belirli sektörlerdeki girişimlere yatırım yapmayı amaçlayan yatırımcıların hem sektördeki son gelişmeleri takip etmesi hem de yatırım yapmak istedikleri girişimlerin kurucularıyla tanışma imkânı bulması sağlanıyor.

İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyetlerine devam eden ve 7 haftalık girişimcilik eğitimlerini tamamlayan girişimcilerin katıldığı, yılda dört kez gerçekleştirilen demoday etkinliklerinde ise yatırımcılarımızla girişimciler bir araya getirilerek, yatırım yapma kararı öncesinde yatırımcılarımız için değerlendirme ve sorgulama imkânı sağlanıyor.

Girişimcilerimiz yıl boyu devam eden çalışmalarının ödülü olarak Türkiye’nin en büyük girişimcilik yarışması Big Bang Start-up Challenge süreçlerinde yarı final ve final aşamalarında da yatırımcılarımızla buluşuyorlar. Yatırımcılar bu aşamalarda ön kuluçka aşamasını geçmiş ve girişimlerini geliştirmiş projelerle tanışarak yatırım yapma imkânına sahip oluyorlar.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close