Elektrikli araçlara geçiş süreci git gide hızlanırken üreticiler performans konusunda tüm soru işaretlerini ortadan kaldırmış durumda. Fakat söz konusu menzil olduğunda ortada pek ikna edici sonuçlar yok. Bu durumu ortadan kaldırmak için de en alışıldık yöntem içten yanmalı motorlarla hibrit çözümler üretmek. Fakat bu da karbon emisyonu açısından istenilen hedefleri yakalamayı zorlaştırıyor. Dolayısıyla elektriği üretmenin verimli, taşınabilir ve çevreci yollarını bulmak önem kazanıyor. 

Şimdiye kadar bu probleme yönelik hidrojenli yakıt hücreleri ve güneş enerjisi sistemleri gibi çözümler üretilmeye çalışıldı. Ancak bu sistemler pahalı olması, bakım zorluğu ve verimlilik gibi sebeplerden dolayı çok popüler olamadı. Şimdilerde ise İTÜ Çekirdek girişimlerinden biri olan RePG’nin havadaki nem farkından yararlanan sistemi gibi daha devrimsel sistemler üzerine çalışılıyor.

Yenilikçi örneklerden biri de Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde geliştirilmiş. Team FAST isimli ekip, formik asit kullanarak elektrik üreten bir sistemi ilk kez yollara çıkarmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl bu sistemin ölçekli bir modelini sergileyen ekip şimdi gerçek boyutlarda çalışan bir versiyonu üretmeyi başarmış. Temel olarak bir elektrik jeneratörü olarak çalışan sistem endüstriyel olarak üretilen formik asit ve bir tür kimyasal ajan kullanarak hidrozin üretiyor. Bu hidrozin ise daha Co2 kullanılarak parçalanıyor ve sürecin sonunda elektrik elde ediliyor. Ekip bu işlemde kullanılan C02’in karbon nötr olduğunu söylüyor. Daha detaylı bilgi için ekibin açıklama sayfasına göz atabilirsiniz.

Bir otobüsün arkasına takılabilen ve menzil artırıcı görevi üstelenen ünite 25kW gücünde. Maliyet, ağırlık ve verimlilik konusunda ise bilgi ise yakın zamanda yapılacak lansmanda açıklanabilir.

Sistem şuan gerçek boyutlu test aşamasına geçmiş durumda ve yıl sonuna kadar yollara çıkmaya hazır olması bekleniyor. Fakat henüz bir seri üretim planı açıklanmış değil.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close