Avrupalı bilim insanları bugün Mars’ta yüzeyin altında su bulunduğuna dair bir kanıt bulmuş olabileceklerini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Mars’ın güney kutbunda yerin yaklaşık 2 kilometre altında, 20 kilometre genişliğinde su benzeri bir kitleye rastlandı.

Keşif Mars Express Orbiter isimli uzay aracı tarafından yapılmış. 2003 yılından bu yana Mars yörüngesinde görev yapan bu emektar aracın radarı güney kutbu üzerinden geçerken farklı sinyaller almış. Bu sinyalleri inceleyen bilim insanları sinyallerin dünya üzerinde su bulunan bölgelerden alınan radar sonuçlarıyla eşleştiği kanısına varmış.

Elbette Mars’ta suyun varlığına dair bir gelişmeye şahit olmak heyecan verici fakat bilim insanları heyecana kapılmadan önce bütün ihtimalleri değerlendirmeye kadar vermiş. Yerin 2 kilometre kadar altında ve neredeyse 20 kilometre genişliğinde olan bu buluntuyu açıklamak için tüm alternatifleri masaya yatıran bilim insanları, neticede bunun akifer haricinde başka bir şey olabileceğine dair mantıklı bir senaryo bulamamış.

Yer altında kaya katmanları arasında bulunan su birikintileri olan akiferler, dünya yüzeyinde genellikle sıvı olarak bulunuyor. Ancak bilim insanları Mars’taki buluntunun buz halindeki su olduğunu düşünüyor.

Elbette bu henüz çok ilkel sayılabilecek bir kanıt ve bölgenin daha gelişmiş bir uzay aracıyla fiziksel olarak taranması gerekiyor. Şimdilik Mars yüzeyinde o bölgede çalışabilecek bir uzay aracı bulunmuyor. Dolayısıyla suyun fiziksel varlığını kanıtlamak için uzun süre daha beklememiz gerekebilir.

NASA da daha önceki araştırmalarında Mars’ta yer altında su olabileceğine dair teoriler üretmişti. 2015 yılında bazı izler bulan kurum, bunların yer altından çıkan tuzlu suya kanıt olabileceğini duyurmuştu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close