Dünya Sağlık Örgütü Oyun Bağımlılığını Resmen Tanıdı!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pek çok kişinin muzdarip olduğu oyun bağımlılığını “Oyun Bozukluğu” olarak adlandırarak resmen psikolojik bir rahatsızlık olarak tanıdı.
Dünya Sağlık Örgütü, Oyun Bozukluğu’nu hayatı daha da zorlaştıran bozukluklar ve sendromların tanımlandığı Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’nın 11. Baskısına da dahil etti.
WHO sınıflandırmasına göre, kişiye şu üç ana semptomdan sonra Oyun Bozukluğu teşhisi konulabilir:
- Oyun süresini, sıklığını ve yoğunluğunu kontrol edememe
- Oyunu diğer tüm ilgi alanları ve günlük etkinliklerinin önünde tutma
- Oyunun yarattığı olumsuz sonuçlara rağmen oyun oynamaya devam etme
Bir oyun bozukluğu, psikoaktif maddelerin kullanımının neden olduğu bozukluklardan farklı olarak tekrarlayan bir ödüllendirme davranışı sonucu olarak gelişir.
Elbette bu belirtiler, bunları taşıyan herkesin Oyun Bozukluğu olduğu anlamına gelmiyor. Şu an kararın en çok tartışılan yanı da bu. Kararı eleştirenlere göre belirtiler aşırı genel ve sübjektif.
Çünkü semptomlar bir hastadan diğerine önemli ölçüde değişiklik gösterebilir. Bu belirtilerin bir oyuncunun kırmızı çizgiyi geçip geçmediğini, hastalığa yakalanıp yakalanmayacağını ya da çok yakınına gelip gelmediğini belirlemekte ne derece başarılı olacağı kafa karıştırıcı.
Dünya Sağlık Örgütü üyelerinden Dr. Vladimir Poznyak’a göre dünya çapında pek çok oyuncu çok yoğun şekilde oyun oynasa bile bu bozukluğa yakalanmıyor. Kar amacı gütmeyen bir klinik olan Telos Project’in yönetici direktörü ve psikoloğu Fort Worth ise oyun bozukluğunun Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’na dahil edilmesine kesinlikle karşı çıktığını dile getiriyor.