Doğru ve yanlış bilinenleri ile yatırım almak

Girişimcilerin bulmakta en zorlandığı şey iyi bir yatırımcı. Yatırımcıyı anlamak, yatırım sürecini daha kolay ve verimli kılar. İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye programının yeni bölümünde bu konu masaya yatırıldı.
Yatırım alma sürecinin konuşulduğu İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye radyo programına bu hafta e-ticaret teslimatlarına yeni standart getiren ACLTeslim kurucu ortağı Fatma Taş ve İstanbul Portföy YK Danışmanı Cem Kemal Mimaroğlu konuk oldu.
Yatırımcı Mimaroğlu, girişimlere neden yatırım yaptığını şu şekilde açıklıyor: “İşin öncelikle ticari tarafı var. Şimdi yatırdığımız paranın 3-4 yıl içinde katlanarak bize dönmesini umduğumuz için yatırım yapıyoruz. İkincisi de işin biraz daha duygusal tarafı. Geçmişte deneyimlediğim, anladığım bir iş olan lojistikteki tecrübelerimi genç girişimci ekibe aktarmak. Girişimcilere yol göstermek, onlarla beraber öğrenme sürecinde bulunmak biz yatırımcılar için işin duygusal olan kısmı. “
Türkiye’de sermaye sahipleri genellikle yatırım yaptıkları girişimlerde çoğunluk hisseye sahip olmak istiyor. Oysa ki yatırımcı olarak girişimlerin başlangıçta ne kadar az hissesine sahip olursanız, onları o kadar motive etmiş olursunuz. Profesyonelliğe geçişte girişimciler için gereken motivasyon ve yol göstericilik yatırımcılarından gelmeli. Bu şekilde pastanın büyüğünün kendisinde kaldığını hisseden girişimciler, daha tutkulu bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.
Yatırımcı gözüyle Cem Kemal Mimaroğlu için önemli olan nokta yatırımın büyüklüğünden çok, işin ne kadar büyüyeceği ve potansiyeli. Azınlık yatırımcılığının ilk örneklerinden biri olarak ACLTeslim yatırımcıları, işin potansiyelini öngörerek ilerleyen zamanda yatırdıkları paranın geri dönüşünün iyi olacağını düşünüyorlar.
Bunun yanında melek yatırımcılık olarak tabir edilen, Türkiye’de azınlık yatırımcılığı gibi yeni anlam kazanmaya başlayan yatırım sisteminde ise fikir aşamasını geçmiş, 3-4 aylık bir şirket evresinde olan girişimlere yapılan yatırımlardan söz edebiliriz. Melek yatırımcılıkta, girişimci ile beraber yol alma, onlara süreçlerinde yardımcı olma gibi samimi davranışlar bulunuyor.
Melek yatırımcılığın bir ileri safhası olarak literatürde VC (Venture Capital/Risk Sermayesi) yer alır. Bu alanda 10 milyona kadar çıkan çok yüksek yatırım oranlarından söz edilir. Risk sermayesinde, yatırımcı ile girişimci arasında daha az samimi ilişkilerden bahsedilir. Bu evrede iş kendini daha çok ispatlamıştır ve daha profesyonel ilişkilerden söz edilir.
Girişimciler açısından bakıldığında alınacak yatırımın miktarı kadar ne zaman alınacağı da kritiktir. Yatırım alan girişimci artık müşterinin önüne çıkmaya hazır demektir. Bu da girişimcilerden beklentilerin artması ve girişimcinin kendini baskı altında hissetmesine neden olabiliyor. ACLTeslim kurucu ortaklarından Fatma Taş’ın girişimcilere tavsiyesi, ürünleri hazır olduğu noktada müşteri karşısına çıkılması ve yatırım aramaya başlanması yönünde.
Peki girişimci nerede ve nasıl yatırımcı bulabilir? Cem Mimaroğlu bu sorunun yanıtını şöyle veriyor: “Girişimciler yatırımcı aramak için harcayacakları zamanı ve çabayı ürünlerini geliştirmek için kullanmalıdır. Çünkü yatırımcının ilk baktığı girişimin potansiyelinden çok, ürünün müşteriyle buluşmuş ve başarılı bir süreç geçirmiş olması.”
Ürünün başarı sürecinin ve iş modelinin kanıtlanmış olması, gerçek verilerle kaç müşteriye ulaştığı, kaç müşteriyi tutabildiği yatırımcıların ilgisini çeken değerli bilgilerdir. Dolayısıyla yatırım aramadan önce fikrinizi asgari maliyetle gerçek bir ürüne dönüştürmüş olmanız gerekiyor. Daha sonra müşterinizin karşısına çıkıp bir ticari ilişki kurarak, iş modelinizi sınamaya başlayabilirsiniz.
Yatırım süreçleriyle ilgili daha fazla bilgiye 10 Mart perşembe günü saat 17:00’te TRT Radyo 1’de yayınlanan Girişimci Türkiye programının aşağıdaki ses kaydından ulaşabilirsiniz:
İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye programının tüm bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.