T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB İstanbul Boğaziçi Müdürü Gürsel Kızılaslan ve KarıncaLab kurucusu girişimci Şahin İncik’in konuk olduğu İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye radyo programında bu hafta girişimcilikte devlet destekleri üzerine konuşuldu.

Gürsel Kızılaslan ülke ekonomisinin gelişimi için girişimciliğin en temel argümanları olduğunu belirtiyor. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdarеsi Bаşkаnlığı ) Bilim Sanayi ve Teknоlоji Bakanlığı tarafından kurulmuş olup, KOBİ’lerin rekаbet güçlerini geliştirmeye ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmaya yönеlik nitеlikli hizmet ve destekler sunuyor.

2009 yılına kadar sadece üretim, imalat yapan ya da teknoloji üreten firmalara destek olan KOSGEB, mevzuatına hizmet sektörünü de ekleyerek hedef kitlesini genişletti. KOBİ statüsünde olan, 250’den az çalışanı olan ve net satış hasılatı 40 milyon TL’yi aşmayan KOSGEB’in desteklediği sektörlerde yer alan bütün firmalar, başvuruda bulunabilir. Bu kapsam ekonominin can damarı olan işletmelerin %99’u ve ihracatın %60’ı anlamına geliyor. 2009 yılından itibaren kendini KOBİ’lerin hamisi olarak gören kuruluşun temelde 7 adet destek paketi bulunuyor. Faizsiz destek kredileriyle 2010 yılında çok geniş bir kitleye ulaşan kuruluşun, şu an en rağbet gören desteği girişimcilik üzerine.

İş fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimcilerin, kuruluşun şartlarını taşıdığı takdirde 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de geri ödemeli faizsiz kredi alma şansları bulunuyor. Bu desteğin ön şartı uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak. Gürsel Kızılaslan, 70 saat süren ücretsiz eğitimlere 2009 yılından itibaren yaklaşık 400 bin kişinin katıldığını belirtiyor. Kuruluşun verdiği 13 kalemde destekler hakkında daha detaylı bilgiye aşağıdaki radyo kaydından ulaşabilirsiniz.

Başvuru aşamasının kolay geçtiğini ve kuruluşun danışmanlarının süreçte çok yardımcı olduğunu belirten girişimci Şahin İncik, KOSGEB’in yenilikçi ve girişimcilere yaklaşımlarından memnun kaldıklarını ifade ediyor.

Gürsel Kızılaslan’ın program sonunda girişimcilere verdiği tavsiye ise oldukça manidar: “Ne yaparsanız yapın, aşk ile yapın.”

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close