Girişimcilik dünyasında ne çok kullanılan terimlerden biri olan Unicorn’un değeri 1 milyar doları aşan girişimlere verilen isim olduğunu artık büyük çoğunluğumuz biliyoruz. Her ne kadar değeri 1 milyar dolar sınırını aşan bu girişimlerin kurucuları girişimlerini kurma aşamasında motivasyonlarının paradan ziyade ürün ve hizmetlerini geliştirmek olduğunu söylese de mevcut durumlarından şikayetçi olmadığını öngörebiliriz.

Dünyanın en değerli Unicorn sıralamasında sosyal medya, finans ve ödeme sistemleri ve paylaşımlı ulaşım uygulamalarının ön plana çıktığı görülüyor.

Unicorn Girişimlerin Sektörleri

Son birkaç senede kullanıcı sayısını hızla artırarak önemli bir sosyal medya oyuncusu haline gelen TikTok’un da sahibi olan Bytedance 140 milyar doları aşan şirket değeriyle bu sıralamada en üst basamakta yer alıyor. Bu değeri Bytedance girişimine değeri 100 milyar doları aşan şirketlere verilen Hectocorn unvanını da kazandırmış durumda. Bünyesinde viral yayılım amaçlayan 20’den fazla uygulama ürünü bulunduran şirketin TikTok uygulaması 2 milyardan fazla indirme sayısına sahip.

Sağlık ve finans teknolojileri alanları da Unicorn olmayı başaran girişimler arasında en fazla sayıya sahip olanlar arasında yer alıyor. FinTech alanında hizmet üreten girişimlerin toplam değeri 250 milyar dolara yaklaşıyor. Sağlık sektöründeki Unicorn girişimlerin toplam değeri ise 120 milyar dolar seviyesine yaklaşmış durumda.

Pandemi süreci özellikle finans teknolojileri alanında faaliyet gösteren girişimler için zor bir dönem olurken, sağlık alanındaki girişimler yatırımcıların ilgi odağı oldu.

En değerli 10 Unicorn arasında 3 girişimi Çin menşeli girişimler oluşturuyor. Bu istatistiği destekleyen bir diğer değer ise 2020 yılının ikinci yarısında Asyalı firmalara yapılan yatırımlar %20 oranında artarken, bu oran Avrupalı girişimler için %9, Kuzey Amerikalı girişimler içinse %3 olarak gerçekleşti.

Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.cbinsights.com/research/most-valuable-unicorns/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close