Elektrikli otomobillere her geçen gün milyarlarca dolarlık yatırım yapılmaya devam ediyor.

Satışlar her geçen yıl rekor kırarak artmaya devam etse de, asıl patlama model sayısının artmasıyla gerçekleşecek gibi gözüküyor. LMC Automotive verilerine göre bugün dünyada yaklaşık 100 farklı model elektrikli otomobil var. Beş yıl içinde bu sayının 500’e çıkması bekleniyor.

Yatırım miktarlarına bakacak olursak, yine LMC Automotive’in araştırmalarına göre 10 yıl içinde firmaların elektrikli otomobillere yaptığı harcamalar 500 milyar doları bulacak gibi duruyor. En büyük yatırımı ise 91 milyar dolar ile Volkswagen yapacak. Onu da 42 milyar dolar ile Daimler takip ediyor.

Sıra Pagani’de!

Elektrikli hiper otomobiller yavaş yavaş yerlerini alırken, süper lüks otomotiv üreticisi Pagani, pazara erkenden giriş yapacağını açıkladı. Şirketin kurucusu Horacia Pagani, üretecekleri hiper elektrikli otomobili 2024 yılında satışa çıkarmayı hedeflediklerini duyurdu. Süper lüks otomobil üreticilerinin de elektrikli otomobillere yatırım yapması, uzun vadede elektrikli otomobillerin geleceğinin oldukça parlak olduğunu gösteriyor.

Pagani, Cenevre Otomobil Fuarı’nda yaptığı açıklamada “şu anda müşterilerimizden tamamen elektrikli araç için bir talep yok. Hiçbir bayimiz böyle bir şey istemiyor ancak biz buna inanıyoruz. Bizim için zorlayıcı olacak; daha kreatif, daha proaktif olarak hayal etmemizi sağlayacak. Çok pahalı bir proje olacak ancak doğru adımın bu olduğuna inanıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Horacia Pagani, verdiği diğer bir demeçte hiper otomobiller için en kritik noktanın ağırlık olduğuna değindi. Bu demeç doğrultusunda şirket, ar-ge harcamalarının büyük bir kısmını ağırlık odaklı yapacak.

Pagani’nin elektrikli otomobilini görebilmek için önümüzde daha 5 yıl var. Lamborghini, Ferrari, Bugatti gibi diğer güçlü rakiplerin de üreteceği hiper elektrikli otomobiller düşünüldüğünde, rekabet oldukça sert olacak gibi görünüyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close