USB Implementers Forum (USB-IF), geçtiğimiz günlerde USB 4 standardını duyurdu.

Intel tarafından paylaşılan bilgilere göre bilgisayar dünyasının en çok kullanılan bağlantı portu USB, yeni teknolojisiyle transfer hızını 40 Gbps’e çıkararak, USB 3.2’yi tam ikiye katlayacak. Bu gelişme oldukça heyecan verici gözükürken, veri transfer sürelerini epey kısaltacak.


USB 4’ün getirdiği diğer bir yenilik ise 100 WATT’a kadar güç desteği sağlaması. Bu yenilik ile USB 4, iki adet 4K ekran ya da bir adet 5K ekran için güç sağlayabilecek genişliği sunacak.

Aslında 2015 yılında çıkan Thunderbolt 3 teknolojisi de 40 Gbps transfer hızı sağlayabiliyordu ancak çok geniş kitlelere ulaşamadı ve şu ana kadar yalnızca 463 cihazda kullanıldığı belirtildi. USB 4 ile daha sade ve kullanımı kolay bir tasarıma giden Intel, yeni teknolojisi ile daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Sevindirici haber ise USB 4’ün eski versiyonları da destekliyor olması. Yani bu portta USB 2 ve USB 3.2 cihazları da aktif olarak kullanılabilecek. Intel ise kendi yol haritasını belirlemiş durumda. 10 nm sürecindeki Ice Lake tabanlı işlemciler USB 4 uyumlu ilk ürünler olacak. İlk anakartlarla birlikte kullanıcılar işlemci aramak zorunda kalmayacak.

USB 4 hakkında verilen detaylar şimdilik bu kadar. Yeni nesil USB portu hakkındaki bütün yenilikleri ancak yılın ikinci yarısında öğrenebileceğiz. Donanım üreticileri tarafından benimsenmesi ise 2020 yılına kadar sürecek gibi gözüküyor.


Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close