2017 yılının sonlarında 1 Bitcoin 20 bin $ seviyesine yaklaştığında birçok kişi kripto paranın değerinin önüne geçilemeyecek kadar yükseleceğini düşünüyordu ama senaryo bu şekilde ilerlemedi. Bitcoin’in tarihine hızlıca bir göz atacak olursak, ortaya çıkışının 2008’deki global ekonomik krizin hemen ardından gerçekleştiğini görüyoruz. 2009 yılının Ocak ayında gerçek kişiliği hâlâ bir sır olan Satoshi Nakamoto takma isimli, yazılımcı olduğu tahmin edilen kişi ya da bir grup tarafından duyurulan Bitcoin’in adının en çok duyulmasını sağlayan işlemlerden biri 2010 yılında Bitcoin madenciliği yapan Laszlo Hanyecz tarafından bir forumda yapılan paylaşımla sonrası yapıldı. Hanyecz, kendisine bir pizza yollayacak kişiye 10.000 Bitcoin göndermeyi teklif ederken, ilerleyen dönemde Bitcoin’in değerinin hızla artmasıyla dünyanın en pahalı pizzasını yiyen insan olarak kayıtlara geçmişti.

Bitcoin Yasal Olmayan İşlemler için Kullanılmaya Başlandı

Devletler bazında bir karşılığı olmaması Bitcoin’in yasal olmayan paraların yasallaştırılması için kullanılmasına yol açtı. Amerika Birleşik Devletleri’nde internet üzerinden uyuşturucu satışı yapılan sitelerde kullanıldığının ortaya çıkmasıyla FBI’ın dahil olduğu olaylar da yaşanmıştı.

Sistem Kendi Kendinin Güvenliğini Sağlıyor

Bitcoin sistemini değerli kılan esas özelliği peer-to-peer denilen işlem teknolojisine dayanıyor olması. Sistemde gerçekleşen işlemlerde oluşturulan şifrelemeler sayesinde para alışverişi için bir aracıya gerek kalmaması maliyeti de düşürmüş oluyor.

İşlem Hızının Düşük Olması Bir Dezavantaj Oluşturuyor

Blockchain ile yapılan işlemlerde saniye başına işlem adedinin düşük olması, Bitcoin’in günlük yaşamda yapacağınız harcamalarda kullanılması için bir dezavantaj teşkil ediyor. Karşılaştırma ile örnek vermek gerekirse bir saniyede 4.6 adet Bitcoin işlemi gerçekleştirilebilirken, “Visa” ile bir saniyede 1700 işlem gerçekleştirilebiliyor.

Bitcoin’in ardından Litecoin, Ethereum ve XRP gibi birçok farklı kripto para birimi üretildi. Blockchain sisteminin kullanım alanlarıyla finansal kurumlar da yakından ilgileniyor ve kendi sistemlerine dahil edebilecekleri özellikler üzerinde çalışıyor. Sistem girişimcilerin spesifik ihtiyaçlara çözüm bulabileceği bir alan olma özelliğini koruyor.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close