Hayalini kurduğunuz girişiminizi hayata geçirmek ne kadar önemliyse; o girişimi ayakta tutmak, başarılı ve sürdürülebilir kılmak da bir o kadar önemli. İşinizi her geçen gün daha ileriye taşımak ve büyütmek fikri ilk bakışta zormuş gibi görünse de bazı ipuçlarından yararlanarak girişiminizi başarılı ve sürdürülebilir hale getirebilirsiniz.

Sağlam Bir İş Planı Hazırlayın

Hangi işi yapıyor olursanız olun, planlama o işte başarı elde etmenizde önemli bir rol oynar. İş planınızın; yetenekleriniz, güçlü ve zayıf yönleriniz, ne sunduğunuz, hangi yönlerden rakipsiz olduğunuz, sermayenizi ne şekilde büyütmeyi düşündüğünüz gibi konuları kapsadığına emin olun. Tüm bunların yanı sıra, yanlış gidebilecek bir şeye ve bununla nasıl başa çıkacağınıza dair kendinizi hazırlamaya çalışın. Örneğin; müşterileriniz size bir ay geç ödeme yapması ya da güvendiğiniz bir tedarikçi iflas etmesi gibi senaryolar karşısında hayata geçirebileceğiniz aksiyon planları hazırlayın.

Finansal Zorluklara Karşı Hazırlanmak Sürdürülebilir Bir Girişim Olmak için Önemli

Startup’ınızın gelir durumu ne olursa olsun, kendinizi finansal zorluklara karşı daima hazır tutun. Bir aylık harcamalarınızdan nasıl tasarruf edeceğiniz ya da giderlerinizi ne şekilde azaltabileceğiniz konusunda araştırmalar yapın. Müşterilerinize ödemelerini peşin yapmaları durumunda bir indirim teşviki sunabilir, böylece nakit akışınızı artırabilirsiniz. Bu tarz küçük hazırlıklar işinizi finansal zorluklara karşı daha dayanıklı hale getireceği gibi aynı zamanda sizi bu tarz zorluklarla yüz yüze gelmekten de önemli ölçüde korur.

Güvenebileceğiniz Bir Mentor Edinin

Mentorunuz, sizin şu an bulunduğunuz noktada daha önceden bulunmuş ve sizin belki henüz yaşamadığınız zorlukları yaşayıp hatalar yaparak tecrübe kazanmış biri olmalıdır. Yargılayıcı olmayan, sizi objektif bir şekilde değerlendirecek, sizden daha deneyimli biriyle çalışmanın sizi pek çok konuda rahatlatacağına ve daha başarılı olmanıza yardımcı olacağına emin olabilirsiniz.

Sürdürülebilir Bir Girişim Olmak için Sizinle Aynı Vizyona Sahip Bir Ekip Kurun

İlk başlarda büyük bir ekip kurmayı düşünmeseniz de işiniz büyüdükçe sizinle birlikte çalışacak kişilere ihtiyaç duyacaksınız. Ekibinizi ya da ekiplerinizi oluştururken ilk olarak kurum kültürünüze uygun olmalarına dikkat edin. Sizinle aynı değerleri paylaşıp paylaşmadıklarından emin olmak için çalışan adaylarınızla yapacağınız görüşmelere yeterince zaman ayırın. Her aşamasında kendi başınıza çalıştığınız ve kendi ellerinizle büyüttüğünüz işinizi başkalarına emanet etmek her ne kadar zor görünse de başkalarına güvenmeyi ve işlerin nasıl devredilmesi gerektiğini öğrenmelisiniz. Ekibinizden gelecek yeni görüş ve önerilere açık olmayı, alacağınız kararları gerektiğinde onlarla da tartışmayı ihmal etmeyin.

Yardım ve Tavsiye İstemekten Çekinmeyin

Bir iletişim ağı kurmak, çoğunlukla yeni iş fırsatları yakalamak için gerekliymiş gibi görünse de aslında zamanı geldiğinde yardım ve tavsiye istemek için de faydalı olabilir. Startup’ınızın iyi günleri olacağı gibi zor günlerinin de olacağına kendinizi her zaman hazırlayın. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ise ilişki kurduğunuz kişilerden yardım istemekten, en azından fikir ve tavsiyelerini dinlemekten çekinmeyin. Yardımlar bazen finansal olabileceği gibi edinebileceğiniz bazı tavsiyeler de hiç ummadığınız anlarda işinize yarayabilir.

 

Kaynak: https://www.santam.co.za/blog/business-advice/10-tips-for-becoming-a-successful-entrepreneur/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close