Thomas Edison uykunun zaman kaybı olduğunu düşünüyordu ve kısa şekerlemeleri tercih ediyordu. Leonardo da Vinci de öyle, hatta çok fazlı uykunun bir diğer adı da Vinci uykusudur. Nikola Tesla yalnızca iki saat uyuyordu. Bu ortak nokta başarılarının sırrı olabilir mi? Uykusuzluk ve beraberinde gelen hezeyan başarının gizli kaynağı mı? Belki de bizim bilmediğimiz bir şey biliyorlardı. Sonuçta hepsi üstün yetenekli dahilerdi.

BigBrandBeds’in BBC ve BusinessInsider gibi kaynaklara dayandırarak derlediği alanında devrim yaratmış insanların uyku alışkanlıklarından bazıları şu şekilde:


tesla

NIKOLA TESLA

Gece 12.00’de yatıp, 02.00’de uyanıyordu. Tesla’nın garip uyku düzeni daha 25 yaşındayken sinirsel çöküntü yaşamasına sebep oldu. Neyse ki kendini toparlamayı başardı ve çalışmalarına 38 yıl gibi uzun bir süre daha devam etti.


edison

THOMAS EDISON

Edison uykunun zaman kaybı olduğunu düşünüyordu ve mümkün olduğunca az uyumaya çalışıyordu. Benimsediği çok fazlı uyku alışkanlığına göre, günde altı kez yarımşar saatlik şekerlemeler yaparak toplam 3 saat uyuyordu.


da-vinci

LEONARDO DA VINCI

Da Vinci, Edison’ınkinden daha zorlu bir çok fazlı uyku alışkanlığına sahipti. Uberman uyku döngüsü adıverilen bu modelde, Da Vinci her dört saatte bir 20 dakikalık şekerlemeler yapıyordu. Günde uyuyarak geçirdiği zaman yalnızca 2 saatti.


mozart

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Mozart genellikle gece 01.00’e kadar beste yapıyordu. Ardından 5 saatlik deliksiz bir uykuya yatıp, saat 06.00’da kalkıyor ve bestelerine kaldığı yerden devam ediyordu.


freud

SIGMUND FREUD

Freud gece 12:30’dan 06.30’a kadar yalnızca 6 saat uyuyordu. Bunda kendi kendini yüksek doz kokain ile tedavi etme deneylerinin etkisi olduğu düşünülüyor. Ayrıca sürekli sigara içtiği için, kanser tedavisi kapsamında 33 ameliyat geçirdi.


voltaire

VOLTAIRE

Voltaire, gece 12.00’de yatıp, yalnızca dört saat sonra uyanmayı alışkanlık haline getirmişti. Balzac gibi büyük bir kahve tutkunu olan Voltaire’in günde 40 bardağa kadar kahve içtiği söylenir.


branson

RICHARD BRANSON

Günümüzün en büyük başarı öykülerinden birinin başrolünde olan Branson, gece 11:30’dan 05.45’e kadar uyuyor. Her sabah egzersiz yapıyor ve ailesiyle vakit geçiriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close