Pek çok girişimci, iş fikrini hayata geçirirken özellikle bütçe yönetimi konusunda zorlanıyor. Yapılan finansal hatalar ise zaman zaman telafisi oldukça zor problemlere yol açabiliyor. Eğer yeni bir girişimciyseniz, bütçe yönetimi ile ilgili sıkça karşılaşılan bu hataları bilmenizde ve tedbirinizi önceden almanızda fayda var.

Maliyetleri Küçümseme

Girişimcilerin sıklıkla yaptığı hataların başında, bir iş fikrini hayata geçirip devamlılığını sağlamak için gerekli maliyetleri hafife almak geliyor. Girişiminizi kurarken kendinizi her şeyin yolunda gideceğine ikna etmek, her ne kadar motive olmanıza yardımcı olsa da finansal anlamda hesaba katılmayan durumların da ortaya çıkabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. En başından dikkatli bir planlama yapmak ve yaptığınız planı sık sık gözden geçirerek gerekirse güncellemek büyük önem taşıyor.

Gereğinden Fazla Borçlanmak

Her ne kadar öz sermayeyi harcamaktan kaçınmanın yollarından birisi, borç almak olsa da gereğinden fazla borçlanmanın da öz sermayeyi tüketebileceğini unutmamak gerekiyor. Girişimcilerin, borçlanmadan önce gelir ve gider tablolarını çok iyi hesaplamaları ve ödeyebileceklerinden emin olmadıkları borçlardan kaçınmaları gerekiyor.

Doğru Muhasebe Sistemleri Kurmamak

İlk başlarda sadece faturalarınızı ödeyecek kadar paranız olduğundan emin olmak yeterli olsa da ilerleyen dönemlerde; girişiminiz büyüdükçe ve olgunlaştıkça, doğru muhasebe sistemini kurmak son derece kritik. Gelir, maliyetler, sermaye ekipmanı, vergiler gibi konuların takibinin titizlikle yapılması; girişimin geleceği için hayati konuların başında yer alıyor.

Muhasebe ve Hukuki Tavsiyeler Arasında Kaybolmak

Bir girişim henüz başlangıç aşamasındayken, muhasebe uzmanı ya da hukuk danışmanı ile iş birliği yapması çok gerekli olmayabilir. Ancak bu konularda yardıma ihtiyaç duyulduğunda, bu alanda uzmanlığı ya da sektöre aşinalığı olan kişilerden tavsiye almak önem taşıyor. Aksi takdirde henüz yolun başındayken yanlış yönlendirilen girişimlerin birtakım sorunlarla karşılaşmaları kaçınılmaz oluyor.

Erken Dönemde İşe Çok Fazla Kişi Almak

Bir girişimi büyütmek için doğru ve kalifiye kişileri  işe almak önemli. Ancak işe alımlar için de yeterince büyümüş olmak gerekiyor. Girişimcilerin, henüz erken aşamadayken, işe alacakları kişinin maaş, sigorta ve diğer maliyetlerinin ne olacağını çok iyi hesaplamaları ve kararlarını buna göre vermeleri gerekiyor.

Kişisel ve Şirket Varlıklarını Birleştirmek

Çoğu girişimci, iş fikrini hayata geçirirken, maliyetleri karşılamak için kişisel varlıklarını kullanabiliyor. Yolun henüz başındayken, bu makul bir durum olsa da ilerleyen dönemde, özellikle girişim finanse edildikten sonra bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekiyor. Kişisel varlıkların şirket varlıklarıyla karışması; girişimcileri gelir ve giderler konusunda yanıltabileceği gibi finansal durumun gerçekte hangi noktada olduğunu görmek ve gerekli tedbirleri almak da aynı oranda zorlaşıyor.

 

Kaynak: https://globalupside.com/top-7-financial-mistakes-startups-make/

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close