2021 YILINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE İZLENECEK TEKNOLOJİK TRENDLER

İklim değişikliği gezegenimiz için bir tehdit ve hem kurumların hem de toplumların iklim krizi ile mücadele etmesi gerekiyor. Günümüzde, teknolojinin gücüyle ürün/hizmetler geliştiren startuplar iklim değişikliğiyle mücadele etmek için teknolojik gelişmeler elde ediyor. Girişimlerin geliştirdiği iklim krizine çare olacak teknolojiler, toplumların ekonomilerini düzenleme hem de daha sürdürülebilir yarınlar inşaa ediyor.
2021 yılında izlenecek çeşitli iklim teknolojisi trendleri var. İşte bunlardan üçü:
Yeşil Hidrojen
Sıfır emisyonlu bir yakıt olan yeşil hidrojen, temiz enerji ile üretilen alternatif bir yakıttır. Yeşil hidrojen gelecekte dünyadaki sıfır emisyonu sağlayacak temiz enerji kaynağı olarak belirlendi. Yeşil hidrojen, hidrojen moleküllerini sudaki oksijen moleküllerinden ayırmak için elektrik kullanılarak elde ediliyor. Elde edilen yan ürün ise karbondioksit değil, sudur. Wisconsin Üniversitesi Enerji Enstitüsü’nde halkla ilişkiler profesörü olan Gregory Nemet’e göre, yeşil hidrojenin dünyanın pil, rüzgar veya güneş enerjisi ile kolayca karşılanamayacak enerji ihtiyacının %15 ile %20’sini doldurması bekleniyor.
Elektrikli Araç Altyapısı
2020 yılı elektrikli araçlar için belirleyici bir yıl olarak görülebilir. Deloitte tarafından 2030 yılına kadar yeni otomobil satışlarının üçte birinin elektrikli olacağı tahmin ediliyor. Elektrikli araçların satışlarında artış görüşmesiyle alt yapı çalışmalarında da bu sektöre daha büyük yatırımların yapılacağı öngörülüyor.
Yapay Zeka
Yapay Zeka iklimle ilgili problem çözmede önemli bir yardımcı olacak bir teknoloji. göre AI, iklim değişikliğine yanıtı hızlandırabilir. İklim değişikliği dünyanın her yerinde oluyor ve yapay zeka, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda çok yardımcı olabilir. Yapay zekanın tüketici ürünlerinden perakendeye ve otomotive kadar sektörlerdeki kuruluşlara yardımcı olacağı ve bu şekilde 2030 yılına kadar Paris Anlaşması hedeflerinin %45’ini karşılayacağı tahmin ediliyor. Yapay zekanın sera gazı emisyonlarını %16 oranında azaltacağı tahmin ediliyor.
Dünydan Örnek İklim Kriziyle Mücadele Eden 5 Teknolojik Girişim:
NorthVolt, pil geliştiren ve üreten bir İsveç şirketidir. Elektrikli araçlar için lityum iyon teknolojisinde uzmanlaşmışlardır. NorthVolt’un misyonu, Avrupa’nın yenilenebilir enerjiye geçişini sağlamak için minimum karbon ayak izi ve en yüksek geri dönüşüm tutkusu ile dünyanın en yeşil pilini inşa etmektir. NorthVolt, kömür enerjisi kullanılarak üretilenlere kıyasla %80 daha düşük karbon ayak izine sahip pilleriyle fosil yakıtları azaltma konusunda izleyicilerini eğitmek için pazarlamayı kullanır.
Solytic, Berlin merkezli bir yazılım şirketidir. Solar PV’yi otomatikleştirmek, daha hızlı ve daha verimli enerji geçişi için önemli bir faktör olduğundan, misyonları güneş PV’si için en yüksek performansı otomatikleştirmektir. Solytic, varlıkların tüm ömrü boyunca üretimi optimize etmek ve maliyetleri azaltmak için süreçleri otomatikleştirmek için yapay zekayı kullanır.
Solytic’in pazarlama çabaları, hedef kitlelerini merkezi olmayan ekosistem için tek bir merkezi platforma sahip olma misyonları konusunda eğitir.
Apeel Sciences, Goleta, California merkezli bir Amerikan şirketidir. Apeel Sciences’ın misyonu basittir, gıda israfını azaltmak ve herkes için yeterli kaynak yaratmak için doğayla birlikte çalışırlar. Apeel Sciences, nemi hapseden ve oksijeni dışarıda tutan koruyucu bir ekstra kabuk oluşturmak için tüm meyve ve sebzelerin kabuklarında, tohumlarında ve hamurlarında bulunan malzemeleri kullanır. Ürünleri taze, besleyici maddelerle dolu ve daha uzun süre lezzetli kalıyor. Aynı zamanda, tedarik zinciri boyunca daha az ürünün israf edilmesi anlamına gelir.
Terramerra, 2010 yılında Vancouver, Kanada’da kurulmuş bir şirkettir. Önümüzdeki on yılda gıdanın nasıl yetiştirileceğini ve tarım ekonomisini dönüştürmek için bilim, doğa ve yapay zekayı birleştiren küresel bir #agtech şirketidir. Amaçları, bitki ve insan sağlığını korumak, gelişen ve herkese yeten kaynaklara sahip bir dünya sağlamaktır.
Zolar
Zolar, Almanya’nın her yerinde güneş enerjisi sistemleri sağlayan bir Alman şirketidir. Onların güneş sistemi, evde yeşil enerji üretmenize yardımcı olur.
İTÜ Çekirdek #Sürdürülebilirlik Programı Seni Bekliyor!
İTÜ Çekirdek olarak, İstanbul Sanayi Odası ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş birliğinin kapsamını genişlettik. Bu kapsamda; sürdürülebilir bir dünya için öncü teknolojiler geliştirecek, iklim değişikliğinin etkilerini gözeten, sürdürülebilir üretime ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulunacak verimlilik odaklı teknolojik bir girişime sahip olan girişimcileri, İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz!
Sürdürülebilirlik odağında teknoloji geliştiriyorsan, İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor, prototipini geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısı seni bekliyor! Ayrıca potansiyel müşteri ve yatırımcılarla da bir araya gelebileceksin. Tüm bunların yanı sıra İstanbul Sanayi Odası uzman ekiplerinin birebir katkısıyla; sanayiye yönelik açık inovasyon günleri, sanayici-yatırımcı buluşmaları, fabrika ziyaretleri, sanayi liderlerinden alınacak mentorluklar ve girişimci-sanayici tanıştırmaları vesilesiyle seni sanayinin gücüyle buluşturacağız!
Sen de teknolojinin sanayinin gücüyle büyümesini istiyorsan, hemen başvur!
Kaynak: https://olaimpact.com/sustainability/top-10-climate-tech-startups-trends-in-2021/