Birleşik Krallık’ın 2019 yılı en prestijli bilim kitapları ödülünün sahibi Britanyalı gazeteci Caroline Criado Perez’in Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men isimli kitabı oldu. Jüride yer alan ve aynı zamanda yazar olan Dorothy Koomson, “Bu kitap, günümüz mesleklerinin kim olduğumuz gözetilmeksizin herkes için uygun olduğunun konuşulmaya başlanması için çok önemli.” yorumunu yaptı.

İşte Royal Society tarafından ödüllendirilen yılın en iyi 6 bilim kitabı:

1) Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men

Kitap, dünyanın erkek egemen kültüre göre yapılandığını anlatıyor ve kadınların hayatına nüfuz eden bu sistematik ayrımcılığı gün yüzüne çıkartıyor. Kitap ayrıca devlet politikalarından medikal araştırmalara, teknolojiden çalışma alanlarına, şehir planlamaya ve medyaya kadar tüm alanlarda kadınların göz ardı edildiğini vurguluyor.

2) Six Impossible Things: The “Quanta of Solace” and the Mysteries of the Subatomic World by John Gribbin

Kuantumun derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkmak isteyenler için biçilmiş kaftan olan kitap, “Six Impossible Things”, paralel evrenden bir maddenin aslında bir dalgadan ibaret olduğuna dair teorilere kadar detaylı bir araştırmayı okurlarıyla buluşturuyor.

3) The Remarkable Life of the Skin: An Intimate Journey Across Our Surface by Monty Lyman

“Vücudumuzun en geniş ve en hızlı büyüten organı olan ve kompleks bir yapıya sahip olan derimiz sağlıklı bir yaşam için hayati önem taşıyor. Ayrıca başkalarının bizimle karşılaştığında ilk gördüğü şey de kendisi, peki biz onun hakkında ne kadar fikir sahibiyiz?” Kitap bizi derimizin düşündüğümüzden çok daha karmaşık olan yapısıyla tanıştırıyor.

4) Clearing the Air: The Beginning and the End of Air Pollution by Tim Smedley

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılı sonunda açıkladığı istatistiklere göre bir yılda toplam 3 milyon kişi kirli hava koşullarına bağlı olarak yaşamını yitirdi. Örgüt bu sayının 2018 yılında 4,2 milyona çıktığını duyurdu. Yazar Time Smedley, aralarında Delhi, Pekin ve Paris’in de bulunduğu şehirlere yaptığı ziyaretlerinde bilim insanlarıyla görüşerek şirketlerin ve ülkelerin hava kirliliği karşısında takındıkları umursamaz tavrın insan hayatı üzerinde yarattığı vahim sonuçlar hakkında konuşmalar ve araştırmalarda bulunuyor.

5) The Second Kind of Impossible: The Extraordinary Quest for a New Form of Matter by Paul Steinhardt

Ödüllü fizikçi Profesör Paul Steinhard’ın ağzından fiziğin kurallarını yıkan kuazi kristal maddesi hakkındaki araştırmalarına tanık oluyoruz. Onu Princeton’dan İtalya’ya veoradan Rusya’nın Kamçatka Dağlarına sürükleyen bu yolculukta öngördüğü bu maddenin varlığını kanıtlamaya çalıştığı yolculuğunda takipçisi olma fırsatını da yakalıyoruz.

6) Infinite Powers: The Story of Calculus – The Language of the Universe by Steven Strogatz

Matematik biliminin temel yapı taşlarından matematiksel analizi sağlayan kalkülüs olmaksızın bilgisayarlar, mikrodalga fırınlar, GPS cihazları ve uzay yolculuğu mümkün olmazdı. Bizi Arşimed Kanunu’ndan kaos teorisine ve oradan da yapay zekâ kavramına kadar götüren yolculuğun esas kahramanı kalkülüs hakkında merakınızı gidermek için son derece yeterli bir kitap.

Kaynaklar:

https://www.weforum.org/agenda/2019/09/the-6-best-science-books-of-2019

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close