Yatırıma Giden Yol: TOURIST
İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Yatırıma Giden Yol serimizin yeni konuğu 2 milyon TL+ değerleme ile yatırım alan TOURIST! Sorularımızı, TOURIST Kurucu Ortağı Umut Türemen yanıtlıyor!
Röportaj serimizin tüm girişimcilerimize ve girişim adaylarına ilham olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Sizi ve ekibinizi tanıyabilir miyiz?
Mert Akman ve ben Tourist’in kurucu ortaklarıyız. Mert ile olan tanışıklığımız 2015 yılına kadar uzanıyor. İkimizde İTÜ İşletme Mühendisliği’nden 2020 yılında mezun olduk ve Münih Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimimize başlamak için Almanya’ya taşındık. Almanya’ya ilk taşındığımız süreçte Mert mobil oyunlar tasarlıyordu ve oldukça başarılı olmuştu. Ben ise Noticy projesiyle başka bir macera arayışındaydım. Ne yazık ki işler istediğim gibi gitmedi ve proje rafa kalktı. Bu süreçte ikimiz de birbirimizin girişimcilik serüvenlerine en yakından tanıklık ettik. Bir süre sonra birlikte çalışmaya başladık ve birlikte birkaç uygulama geliştirdik. Mert ile hali hazırda okul hayatımızda da birçok derste proje gruplarında birlikte çalışmıştık ve birbirimizin çalışma tarzına aşinaydık. İkimiz de çalışkan öğrencilerdik ve birbirimizin sorumluluk duygusuna sahip olduğunu biliyorduk.
“İTÜ Çekirdek’in web sitesinde bizleri gören birçok aday bizlere ulaşmaya başladı.”
Bu şekilde başlayan serüvenimiz, bir seneden fazla bir süre önce Tourist projesinin ilk adımlarını atmamıza vesile oldu. İlk altı aylık süre zarfında birçok farklı takım arkadaşımız oldu. Ekibimize katılan insanlar kısa süre sonra başka büyük şirketlerden teklif alarak aramızdan ayrıldılar. Ardından İTÜ Çekirdek’in web sitesinde bizleri gören birçok aday bizlere ulaşmaya başladı. Yiğit Uysal ve Gökhun Çelik tasarım ve yazılım alanlarında bizlere destek vermek üzere aramıza katıldılar. Ardından bizimle aynı bölümden mezun olacak olan Betül İpek, sosyal medyadan sorumlu olmak için aramıza katıldı. Son iki aylık süreçte ise ekibimizi daha da genişlettik. Aslı Sarıca ve Dilara Duruer, data analizi, pazar araştırmaları, kullanıcı deneyimleri ve partner yönetimi süreçleri için aramıza katılırken, kripto token süreçlerinde bizlere destek olması için Kaan Ustere ve Ekin Ergül’ü ekibimize dahil ettik.
Yakın zamanda güçlü bir yazılım ekibi oluşturmayı ve 5 yeni takım arkadaşı daha edinmeyi planlıyoruz.
Girişimiz nedir? Ne yapar?
Tourist uygulaması, iOS ve Android mobil platformları üzerinden kullanıma sunulmuş bir seyahat uygulamasıdır. Tourist uygulamasının asıl çıkış amacı, sanal seyahati kolay ve erişebilir hale getirmektir. Sonraki süreçlerde uygulamamız çok yönlü bir turizm uygulamasına evrilmiştir. Yakın gelecekte implemente etmek istediğimiz özellikler ile kullanıcıların gezerken kripto token kazanabileceği bir seyahat uygulaması yaratılacaktır.
“110 farklı ülkeden 10.000’i aşkın kullanıcı Tourist uygulamasını kullanmakta.”
Şu anda Tourist uygulamasında kullanıcılar tarafından ziyaret edilecek yer alan 73 şehir yer almaktadır. Güncel olarak 110 farklı ülkeden 10.000’i aşkın kullanıcı Tourist uygulamasını kullanmaktadır. Uygulama, yakın geçmişte Türkiye’nin en iyi 50 seyahat uygulaması listesine girmiş ve 35. sıraya kadar yükselmiştir.
Rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?
Doğrudan rakiplerimiz uygulamalar kullanıcılarına sadece video içerik sağlamakta ve herhangi bir turistik bilgi vermemektedir. Bir rakibimizin platformuna sadece Web üzerinden erişim sağlanabilirken, diğerine ise sadece Android cihazlardan erişim sağlanabilmektedir.
iOS pazarında sanal seyahat alanında tek olan uygulamamız, özellikle Avrupa ve Asya pazarındaki Tier 1 ülkelerini hedeflerken (Apple cihazların daha çok kullanıldığı ülkeler) bizleri bu pazarlarda avantajlı kılmaktadır. Ek olarak, rakiplerimize oranla çok daha fazla şehir sayısına sahip olan uygulamamızdaki şehirlerin sayısı giderek artmaktadır. İki rakibimiz de kullanıcılarına yazılı turistik içerikler sağlamamaktadır. Kullanıcılar ziyaret ettikleri şehirlere ait olan en popüler destinasyonları görememektedir. İzleyebildikleri tek video, o şehre ait bir sürücü videosudur. Uygulamamızda yer alan oyunlaştırma deneyimi de rakiplerimizde bulunmayan bir özelliktir. Bu oyunlaştırma mekanizması ilerleyen süreçte token kazanma özelliğine dönüştürüldüğünde daha da farklılaşmış olacağız.
Turizm mobil uygulamalarına ek olarak blockchain tarafında turizm alanında çalışmalarımız yapan rakiplerimiz de mevcuttur. Bunlardan en önemli olanları Travala, Touriva, Travel Coin, TripCandy ve Dtravel olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu platformlar bir mobil uygulamaya sahip değildir. Platformlar üzerinden rezervasyon yapan kullanıcılar, yaptıkları rezervasyon sonucu token kazanabilmektedir. Örnek olarak TripCandy platformu, bir müşterisinin yaptığı rezervasyon üzerinden aldığı komisyon ile kendi tokenı olan CANDY token’ı satın almaktadır. Bu sayede token için bir talep de yaratılmaktadır ve token değeri her rezervasyonda arttırılmaktadır. Partner anlaşmalarımız tamamlandıktan sonra bu sistemin aynısı uygulamamız içerisinde kullanıcılarımızla buluşacaktır.
Yukarıda yer alan rakiplerimiz yarattığı tokenların çoğu piyasada işlem dahi görmemektedir. Konsept olarak çok yeni olan bu sistemi mobil uygulama platformlarına ilk getiren proje olmak bize çok büyük bir avantaj sağlayacak.
“899 yatırımcımızdan topladığımız miktar ile 2 milyon TL’yi de aşarak harika bir başarıya imza attık.”
Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı sürece, neler yaşandı?
Kitle fonlaması uzun süredir aklımızda olan fakat hazırlık gerektiren bir süreçti. Lisans bitirme tezimde de bana yardımcı olan, fonbulucu platformunun kurucusu Hakan Yıldız ile iletişime geçip başvurumuzu gerçekleştirdik. Bu süre zarfında Münih Teknik Üniversitesi’nin girişimcilik etkinliklerinde de oldukça fazla boy gösteriyorduk. Projemizi gören iki Alman melek yatırımcı bizler ile iletişime geçti. Kendileri yatırım yapma konusunda kararlı olsalar da miktar konusunda zaman istemişlerdi. Bu süreçte fonbulucu ile görüşmelerimizden de kendilerini haberdar ettik. Ardından iki melek yatırımcı 15.000 euroluk ticket size ile toplamda 30.000 euro’luk bir yatırım yapmaya karar verdiler. Fonbulucu ile görüşmelerimizin sonucunda bu 30.000 euro’yu da toplamak istediğimiz 2 milyon TL’nin içerisine dahil ettik. Bir ay süren bir maceranın sonucunda, 899 yatırımcımızdan topladığımız miktar ile 2 milyon TL’yi de aşarak harika bir başarıya imza attık.
Gelecek hedefleriniz neler?
Şu ana kadar sadece organik büyüme ile bu başarıyı elde ettik. Bu organik büyüme o kadar iddialı ki AppStore’a ya da Google Play’e Türkçe ya da İngilizce olarak Turist (Tourist) yazılması durumunda, uygulamamız en üst sırada yer almaktadır. İlk olarak bu başarımızı global çapta da tekrarlamak istiyoruz.
Uygulamamızın güncel versiyonunda, ziyaret edilen her şehirde kullanıcılar için hazırlanmış bir oyunlaştırma sistemi geliştirildik. Her şehirde yer alan genel kültür sorularını cevaplayan kullanıcılar, soruları doğru bildikleri takdirde belirli puanlar kazanmaktadır. Bu puanlar, ilerleyen süreçte entegre edilecek kripto token sisteminin ilk adımıdır. Kazanılan puanlar güncel uygulama içerisinde, uygulamaya eklenecek sonraki şehri belirlemek için açılan anket içerisinde oy atmak için harcanabilmektedir. İlerleyen süreçte yeni yollarla puanlar (tokenlar) kazanılabileceği gibi bu puanların (tokenlerın) harcanma alanı da genişletilecektir.
Bu kapsamda en büyük hedefimiz metaverse içerisinde blockchain teknolojisinden faydalanarak turizm sektörüne öncülük etmek olacak.
Uzun vadede 1 milyon kullanıcıya ulaşmak ve global çapta iddialı bir turizm uygulaması olmak istiyoruz.
“Girişimci ruhunuzdan, fikir üretmekten asla vazgeçmemeli, hatalarınızdan öğrenerek ilerlemelisiniz.”
Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?
Bu soruya kişisel olarak da ekip olarak da cevabımız “asla” olurdu. Girişimciler için normalleştirilmesi ve benimsenmesi gereken ilk şey hata yapmanın güzel bir şey olduğudur. Önceki girişim serüvenimde de yaşadığım süreç beni oldukça zorlamıştı. Zamanı geldiğinde projenizden vazgeçmeniz, olmayacağını kabul etmeniz gerekebilir. Fakat girişimci ruhunuzdan, fikir üretmekten asla vazgeçmemeli, hatalarınızdan öğrenerek ilerlemelisiniz. Tourist ekibi olarak, yaşadığımız her zorlukta daha güçlü ayağa kalktık. Böyle zamanlarda ekibiniz çok önemli bir rol oynuyor. Yere düştüğünüzde hep birlikte düşüyorsunuz. Ekip üyelerinden birinin ayağa kalkması ve haydi arkadaşlar demesi tüm ekip için yetiyor. İşte bu yüzden ekip, girişim için çok büyük önem arz ediyor.
Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?
Yatırım almak isteyen girişimlerin kendisine sorması gereken tek bir soru olduğunu düşünüyorum. Örnek olarak 1 milyon TL arayışında bir girişimimiz olsun. Bu girişim başkasının olsaydı ve 1 milyon TL sizin cebinizde olsaydı, bu girişime paranızı yatırır mıydınız? Cevabınızda en ufak bir tereddüt yaşıyorsanız, fizibilite analizinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Özellikle business canvasınızdan yola çıkarak bulduğunuz riskleri gözden geçirmeli ve kendinizin bile neden tereddüt ettiğini düşünmelisiniz. Sizi bile tereddütte bırakan riskler, sizi hiç tanımayan, fikrinizi, ekibinizi ve çalışma tarzını hiç bilmeyen yatırımcıları korkutup, kaçıracaktır. Mert ve ben bu konuyu yatırım sürecimizden önce uzun uzun tartıştık. İkimizde cebimizdeki son kuruşu bu proje için harcamaya hazırdık ve hiçbir tereddüt yaşamıyorduk. Sadece başkalarını da inandırmamız gerekiyordu.
Eğer ki siz de bizim gibi tereddüt yaşamıyor ve kendinize güveniyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şekilde bir yatırım sunumu hazırlamalı ve bu sunumu mükemmelleştirmelisiniz. Bizler sunumlarımızdan önce Mert ile birbirimize, bize sorulabilecek soruları sorardık ve cevaplarımızı test ederdik, açıkçası oldukça faydalı oldu. Yatırım sunumlarınıza hazırlık yaparken siz de ekibinizle sunuma birlikte çalışmalı ve kendinizi zorlayabilecek sorulara hazır olmalısınız.
Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de Apple ve Android cihazı olan toplam 51 milyon kullanıcı bulunmaktadır. Bu kullanıcıların tamamı yerel pazarımızı oluşturmaktadır. Bu pazarın her yıl %40’lık bir bölümü seyahat ile ilgili aplikasyonları ve web sitelerini kullanmaktadır. Özet ile Türkiye pazarında 20 milyonluk bir kullanıcıya ulaşabilme kapasitesine sahibiz.
Dünya genelinde internete bağlanabilen 5.2 milyar akıllı cihaz bulunmaktadır. Uygulamamız bu cihazların tamamına indirilebilir. Dünya çapında en çok ziyaret edilen Tripadvisor ve Booking.com gibi sitelerin pazar büyüklüğü yıllık olarak 1.5 milyar kişiye ulaşmaktadır. Uygulamamız bu kullanıcıların da tamamına ulaşabilir.
Uygulamamızın belirli bir lokal pazar hedefi bulunmamaktadır. Dünya çapında her ülkede trend uygulamalardan biri olmamız durumunda oldukça hızlı şekilde kullanıcı kazanmamız mümkündür. Uygulamamız seyahat kategorisinde kısa süre içerisinde Asya pazarındaki Çin, Japonya, Tayland ve Endonezya gibi ülkelerde trend uygulama olma hedefindedir. Bunun dışında gelecek yeni özellikler ile uygulamamız gelişmiş ülkeleri de temel hedef kitlesine alacaktır. Telefonların yazılım sistemleri ve başlangıçtaki pazarlama bütçemizin bize vereceği limitler ile ilk 1 yıl içerisinde 100 milyon kullanıcıya ulaşabilir. Gelecek yılda ise 500 milyon kullanıcılık bir toplam pazara hitap eden uygulama olabiliriz.
Tüm bunlara ek olarak Metaverse’ü benimseme konusunda Turizm sektöründe çok büyük bir boşluk olduğunu görüyoruz. McKinsey’in son dönemdeki raporunda Turizm sektöründe yer alan şirketlerin dijital yatırım bütçelerinin %15’ini metaverse için ayırdığını görüyoruz. Bu aslında oldukça yüksek bir oran. Fakat bu şirketlerin sadece %32’lik bir oranı Metaverse uygulamalarını benimsemiş durumda. Yine aynı rapora göre, turizm sektöründe yer alan şirketlerin sadece %22’si müşterilerinin kripto para ile ödeme yapmalarını benimsemiş durumda. Bu da bizim için harika bir fırsat demek.
Turizm sektörünün toplam pazar büyüklüğü 1.3 trilyon dolar olarak karşımıza çıkıyor. Online turizm pazarı ise bu pastanın %20’si yani 433 milyar dolar. Online turizm sektörü içerisindeki işlemlerin ise 20%’si mobil cihazlar aracılığı ile yapılıyor. Bu da ilk etapta ulaşılabilir pazarımızı 86.6 milyar dolarlık bir pazar yapıyor.
“Kripto token alanındaki çalışmalarımızı da başlattık.”
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kısa süre içerisinde birçok farklı ülke ve şehirden, turizm paydaşları ile anlaşmalar yapmayı hedefliyoruz. Ek olarak kripto token alanındaki çalışmalarımızı da başlattık. Bu iki alanda bizimle çalışabilecek tüm partnerlere de buradan duyurmuş olalım. Yazımızın sonunda 899 yatırımcımıza tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Kitle fonlaması kampanyası öncesinde bir motto belirlemiştik. “Biletinizi alın ve manzaranın tadını çıkarın”. Yatırımcılarımız ve siz değerli destekçilerimiz için şimdi manzaranın tadını çıkarma zamanı. Görüşmek üzere!