Yatırıma Giden Yol: Co-one

İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Yatırıma Giden Yol serimizin bu haftaki konuğu; TRAngels liderliğinde ve bağımsız 6 melek yatırımcıdan ön tohum yatırım turunda 1.35 milyon dolar değerleme ile yatırım alan ! Sorularımızı, Co-one Kurucu Ortakları Ataberk Arman Kayhan ve Mert Menekşe yanıtlıyor!
Röportaj serimizin tüm girişimcilerimize ve girişim adaylarına ilham olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Merhaba, sizi ve Co-one ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.
Merhaba, ben Ataberk Arman Kayhan. Mert Menekşe ile birlikte Co-one’ın kurucu ortağıyım. Co-one olarak, 12 kişiden oluşan öğrenmeye aşırı istekli bir takıma sahibiz. Birlikte öğrenmenin ve sorumluluk almanın cesaretlendirildiği dinamik bir kültürümüz var. Takımımızın tutkusu ve güçlü iletişimi Co-one için çok değerli. Hızlı öğrenmeyi ve test etmeyi seven bir takım olmakla hep gurur duyduk. Mert ile ben, kurucu ortaklar olarak, İTÜ Uzay Mühendisliği mezunlarıyız. Mert, Vestel Ventures’ta çalışmaya başladı. Bu sayede yatırımcılık, satış ve pazarlama süreçleri, startup’ların scale-up olma yolculuklarında aktif rol alarak doğrudan deneyimleme fırsatı buldu. Bu sırada ben de Eczacıbaşı’nda çalışmaya başladım. “Bir girişim kültüründe kullanıcı ihtiyaçları nasıl anlaşılır, pazar ile ürün uyumu nasıl yakalanır, hızla para yakarak ürün nasıl hayata geçirilir ve ölçeklenerek nasıl büyüme sağlanır” gibi süreçleri doğrudan yaparak deneyimledim. Mezuniyet sonrasında da İTÜ’de yapay zeka çalışmaları üzerinde yüksek lisansımı tamamladım.
“Co-one, yapay zekanın ürettiği değeri katlayabilmek için yüksek hacimlerdeki doğru açıklanmış ve etiketlenmiş veri setlerini hazırlayan bir girişimdir.”
Co-one nedir? Ne yapar?
Co-one yapay zeka tabanlı, oyunlaştırma destekli kolektif veri açıklama servisi olarak yapay zeka firmalarına “on demand” ve “SaaS” servis sunuyor. Bu firmaların ana ihtiyaçlarından birisi, kaliteli açıklanmış veriye hızlıca erişebilmek. Co-one, tam bu noktada yapay zekanın ürettiği değeri katlayabilmek için yüksek hacimlerdeki doğru açıklanmış ve etiketlenmiş veri setlerini hazırlıyor.
Co-one’ın bir kuruluş hikayesi var mı?
Diğer kurucu ortağım Mert ile üniversite yıllarımızdan bu yana, yaklaşık 5 yıldır başta dünya çapındaki uzay mühendisliği temalı mühendislik yarışmaları olmak üzere birçok yarışmada çeşitli ödüller kazandık. Edindiğimiz bu tecrübeleri dışarıdan çeşitli projeler alarak pekiştirdik ve oluşturduğumuz bu takım olgusu ile mezuniyetlerimiz sonrasında girişim kurmayı hedefledik. Ardından birlikte eve çıktık, pandemi döneminde takımımızı kurduk, ürünümüzü servis verebilir hale getirdik, pazara açıldı ve yatırımımızı aldık. Şu anda pazarlama, satış ve ürün geliştirme süreçlerine odaklandık ve kontrollü olarak hızlıca ilerliyoruz.
“Öne çıkan noktalarımızla birlikte yapay zekayı çok hızlı, doğru ve verimli bir akışta besleyebiliyoruz.”
Rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?
Co-one, veri etiketleme servisini sağlarken üç noktada rakiplerinden sıyrılıyor. Öncelikle, veri etiketleme sürecini; çok kolay ögelerle tasarlanmış, insanın iki parmağı ile yapılabilen bir oyunlaştırılmış mobil uygulama ile sağlıyoruz. İkincisi, kitle kaynağını gelişmiş algoritmalarda denetleyip kaliteli etiketlemeyi garantileyen bir sistemimiz bulunuyor. Üçüncü olarak ise insanların etiketlemelerini sadece gerekli olduğu durumda kullanan bir yapay zeka modülümüz var. Bu üç değer birleştiğinde Co-one çok hızlı, doğru ve verimli bir akışta yapay zekayı besleyebiliyor.
“Çekirdek öncesi aşamada, yatırımcılarla samimi bir ilişkinin olması ve yatırımcıların yapıcı olması son derece önemliydi, Co-one olarak bunu başardık.”
Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı, neler yaşandı bu süreçte?
Yatırım süreci bizim için gayet planlı bir akışta gerçekleşti. Kurucu ortağım Mert, eski bir ventures çalışanı. Birlikte de lisans yıllarımızdan bu yana yatırım süreçlerini doğrudan deneyimlediğimiz için sanırım en doğru ifade “yatırımın kontrol altında olmasıydı” diyebilirim. Yatırım turunu TR Angels liderliğinde, çok değerli ve bizim için smart-money olan 6 melek yatırımcımız Metin Berke Başpınar, Emre Kozlu, Batuhan Gültakan, Engin Gürsöz, Aydın Mizrahi ve Yiğit Barış Şemin ile gerçekleştirdik. Bizce çekirdek öncesi aşamada yatırımcılarla samimi bir ilişkinin olması, yatırımcıların yapıcı olması çok önemliydi ve biz bunu başardığımızı düşünüyoruz.
Co-one’ın hedefleri neler?
Ürün geliştirme ve pazarlama & satış kanadında takımımızı genişletmek istiyoruz. Co-one servislerini Avrupa’daki yapay zeka pazarına sunmayı hedefliyoruz. Nihai hedefimiz, Co-one’ı açıklanmış verilerin alınıp satıldığı bir pazar yerine dönüştürmek ve toplumdaki bireylerin yapay zekaya sadece iki parmağı ile mobil uygulama üzerinden katkı verebilmesini sağlamak!
“En değerli kararlar, fikirlerin ayrıştığı noktada doğuyor.”
Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?
Evet, çok fazla inişler ve karar ayrılıkları yaşadık. Ancak, bunun, sürecin bir parçası olduğunu ve yüzümüz kızarırcasına hata yapmanın tam vakti olduğunu çok iyi biliyoruz. Co-one adına en değerli kararların, tam olarak fikirlerimizin ayrıştığı noktada doğduğunu da ayrıca belirtmek isterim. “Yapamayacağım” hiç demedim. Bir şeyler olmuyorsa farklı bir yöne bakmamız gerekiyordu. Bu noktada, fırsatları ve doğru yolu aramaya hep devam ediyoruz.
“Yatırım sürecinde girişimciler, mevcut fikre aşık olmadıklarını ve pazardaki ihtiyaçlar üzerinden her an hızlıca iş fikirlerini/ürünlerini değiştirebileceklerini yatırımcılara anlatmalı.”
Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?
Yatırımcıların, girişimcilere ve girişimlerine güvenmesi lazım, özellikle de çok erken bir aşamada yatırımcı aranıyorsa. “Yatırım sürecinde girişimciler, mevcut fikre aşık olmadıklarını ve pazardaki ihtiyaçlar üzerinden her an hızlıca iş fikirlerini/ürünlerini değiştirebileceklerini yatırımcılara anlatmalı.” Girişimcilerin vizyonu ise geleceği nasıl kavradıklarının sinyalini veriyor bence. Bunu mutlaka hissettirmek lazım. Biz Mert ile tam olarak bu noktadaydık ve şu an yatırımcılarımızla çok üretken, samimi bir ilişkimiz var. Bunun, işe yaradığını söyleyebilirim. J
Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yapay zeka sektöründeki pazar artışı artık her sektörün gündeminde. Buradaki fırsatların sürekli artacağını artık her pazar analizi raporunda açıkça belirtiliyor. Yapay zekanın bu yayılım aşamasında etiketlenmiş veriye olan ihtiyacın artacağını sektör analiz raporlarından ve doğrudan müşterilerimizden deneyimledik. Co-one’ı da bu sektör gelişiminin yapı taşı olan veriyi sağlayan bir noktada konumluyoruz.
Eklemek istedikleriniz neler?
Co-one, aktif olarak yapay zeka firmalarına görsel, metin ve video tiplerinde veri açıklama servisi vermeye devam ediyor. Şu anda geliştirme takımlarımızda aktif işe alımlarımız sürüyor Bunlar dışında da yakın zamanda TÜBİTAK BİGG | İTÜ Çekirdek desteğine hak kazandık ve Google Startups programına kabul aldık. Bu röportaj için ve TÜBİTAK sürecindeki destek için İTÜ Çekirdek ailesine teşekkür ediyoruz!