İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Yatırıma Giden Yol serimizin bu haftaki konuğu; kitle fonlaması ile 504 yatırımcıdan yatırım alan Classest! Sorularımızı, Classest Kurucu Ortağı Fatih Koca yanıtlıyor!

Röportaj serimizin tüm girişimcilerimize ve girişim adaylarına ilham olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Merhaba, sizi ve Classest ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.

Merhaba! Ben Fatih Koca, Classest’in kurucu ortağıyım 2009’dan bu yana eğitim teknolojileri alanında ulusal ölçekte hem teknoloji hem de iş yönetimi tarafında profesyonel deneyimlerim oldu. Diğer kurucu ortak, aynı zamanda eşim olan Tuğba’nın ise kurumsal şirketlerde finans ve muhasebe alanlarında 6 yıllık bir deneyimi var. Tuğba’yla 17 yıldan bu yana birbirimizi tanıyoruz ve son 4 yıldır birlikte bir startup kurma hayalimiz vardı. Güçlerimizi birleştirdik ve Classest ile bu hayalimizi gerçekleştirdik. Şimdi yeni hayaller kuruyoruz.

Classest nedir? Ne yapar?

Classest, öğrenciler için en uygun çalışma programının belirlenmesinin, süreç̧ analizlerinin yapılmasının yanında akademik ve pedagojik yönden en uygun öğretmeni de belirleyen ve canlı yayında özel derslerin verildiği bir online eğitim platformu. Bu özellikleri ile Classest olarak, verilen eğitimin maksimum verimle sonuçlanabilmesini sağlıyoruz. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde sınavlara hazırlık ve tamamlayıcı dersler şeklinde verilen eğitimler; öğrenciyle doğru iletişim kurmasını bilen, onları ideal biçimde yönlendirme kabiliyetine sahip, profesyonel başarıları olan seçkin bir öğretmen topluluğu eşliğinde, öğrencinin seviyesine göre ilerliyor.

“Çocuklarımızın eğitim geleceğini planlarken, bu alandaki eksikliği fark ettik.”

Classest’in bir kuruluş hikayesi var mı?

Şimdilerde yüzlerce öğretmene ve öğrenciye ulaşan ve her ay büyümesini sürdüren Classest her şeye iki kişi başlamıştı. Kızımızın okul çağı başlamak üzereydi. Kızımız ve oğlumuzun eğitim geleceğini planlarken, öğrenciye göre öğretmen seçen ve öğrencinin profiline göre çalışma metotları belirleyen bir sistemin eksikliğini fark ettik. Araştırmalarımız sonucu, yalnız olmadığımızı ve kitlesel eğitim modellerinin uygulanması yerine kişiselleştirilmiş eğitim modellerinin uygulanmasının sektör uzmanları tarafından tartışıldığını öğrendik. Kişiselleştirilmiş ve dinamik eğitim modeli üzerinde yoğunlaşarak 2017’de Classest fikrimiz ortaya çıktı. 2019’da projelendirme faaliyetleri sonrası kapalı devre satışlara başladık.

“Classest, bir dersten fazlası!”

Classest olarak rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?

Eğitim sektörü, geçmişle bağlarını sıkı koruyan bir sektör. Diğer yandan, teknolojiden faydalanma ve geleceğe dönük dönüşümler yönünden en yavaş ilerleyen sektörlerden de bir tanesi. Bunu şuradan anlayabiliriz: Teknoloji, her eğitim kurumu ve eğitimci için araç olmaktan öteye gitmiyor. Aldığınız tüm eğitimleri, ders içeriklerini, etrafınızda gördüğünüz tüm eğitim ilanlarını şöyle bir düşünün! Biz ise odağında teknolojiyi araç olmaktan ziyade bir eğitim ortamı haline getiren bir teknoloji girişimiyiz. Öğretmen edinimi, akademik ve pedagojik yönden öğrenci tanıma işlemi, öğretmen öğrenci eşleştirme sistemi, eğitim süreci boyunca sağlanan takip ve ilerleme metotları, kişiselleştirilmiş eğitim adımlar ve kısa sürede gerçekleştireceğimiz birçok işlem için kendi teknolojimizi kullanıyoruz. Classest’te her bir sistemin bir amacı ve faydası var. Hepsi bir öğrencinin eğitim sürecinde birbirini tamamlayan sarmal bir döngü oluşturuyor. Kısacası Classest, bir dersten fazlası!

“Türkiye’de kitle fonlaması ile fonlanan ilk eğitim teknolojisi girişimiyiz.”

Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı, neler yaşandı bu süreçte?

Türkiye’nin henüz yeni tanıdığı bir yatırım modeli olan paya dayalı kitle fonlama ile ilk yatırımımızı aldık. Ayrıca Türkiye’de kitle fonlaması ile fonlanan ilk eğitim teknolojisi girişimi olduk. Bu yatırım turunu fonbulucu platformu üzerinde yayınladığımız bir kampanya ile gerçekleştirdik. Hem girişimci ve yatırımcı hem de resmi kurumlar açısından yepyeni bir deneyim oldu. 60 günlük kampanya boyunca keyifli ve heyecanlı bir süreç yaşadık. Yatırım turuna Reinves Capital, 13 nitelikli yatırımcı ve 491 bireysel yatırımcı olmak üzere 504 yatırımcı katıldı.

Kitlesel fonlamanın girişimler için avantajları hakkında ne düşünüyorsunuz ve neden kitlesel fonlamayı tercih ettiniz?

Ülkemizde son yıllarda birçok ses getiren girişim yatırım haberleri almamıza rağmen halen erken aşama girişimlerin finansmana ve finans sağlayıcılara kolay ve hızlı erişim imkânı düşük seviyelerde. Bu ihtiyaca yönelik; girişimler için önemli fırsat niteliği taşıyan paya dayalı kitle fonlama yatırımları ve bu işlemleri organize eden fonbulucu platformu, harika bir çözüm sunuyor. Kitlesel fonlama, girişimler için güçlü bir görünürlük kazandırması sayesinde hem iş ağlarına hem yatırımcıya hem de potansiyel müşterilere aynı anda ulaşmayı kolaylaştırıyor. Bu açıları düşünerek kitlesel fonlamayı tercih ettik.

Classest olarak hedefleriniz neler?

Classest olarak, üç yıllık yol haritamızda öğrenci tanıma ve öğretmen eşleştirme işlemlerinde görüntü işleme teknolojisinden faydalanmayı; hizmet süreç̧ yönetimi, karakteristik plan oluşturma ve verimlilik izleme işlemlerinde makine öğrenmesi teknolojisinden faydalanmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, öğrencilerimizin ve eğitim süreçlerinin veriye dayalı analizlerini kendi metotlarımızla işleyeceğiz. Sonrasında geliştirdiğimiz tüm sistemlerden yararlanarak özgün kitlesel eğitim modelimizi devreye alacağız.

“Girişimciler, bir günde dört mevsimi yaşayabiliyor.”

Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, bir girişimci olarak yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?

Girişimcilik öyle bir şey ki başlangıç aşamalarında bir günde 4 mevsimi yaşayabiliyorsunuz. Mutluluktan havalara uçtuktan birkaç dakika sonra tüm gününüzü berbat eden bir gelişme olabiliyor. Birçok girişimciden farklı olarak iki çocuğumuzla bu sürece girdik. Birisi henüz bebekti ve diğeri okul çağı yaklaşan bir çocuktu, her ikisinin de bakım ihtiyaçları yüksekti. Beyaz yaka dönemlerimizdeki birikimlerimizle ailece girişimciliğe adım atmıştık. Haliyle yaşam tempomuz inanılmaz yüksekti. Bu tempo içerisinde kritik kararlar alıp pazardaki yansımalara göre 3 defa iş modelimizi pivot ettik. Bu dönemeçlerde yıprandığımız zamanlar elbette oldu. Şimdilerdeyse çok çalışmanın, hırslı ve kararlı olmanın meyvelerini topluyoruz.

“Yatırım süreçlerinde İTÜ Çekirdek gibi kurumların desteği ve ekosistemi son derece önemli!”

Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?

Girişimciler, hayallerini ve hedeflerini reel sektörde gerçeğe dönüştürmek için yatırımcılara fon ihtiyaçlarını iletirler. Yatırımcılar, finansal birikimlerini değerlendirmek için yatırım yapacakları gelecek vadeden girişimleri analiz ederler. Girişimci ve yatırımcıların yer aldığı bu ekosistemin üçüncü ayağını ise her iki taraf için rafine bilgi ve deneyim paylaşımını yürüten hızlandırma kuruluşları ve teknoloji transfer ofisleri oluşturuyor. Türkiye’de bu ekosistem için çok kritik yere sahip olan İTÜ Çekirdek sayesinde harika bir eğitim süreci geçirdik. Sonrasında katıldığımız Demo Day ve Big Bang Start-up Challenge etkinlikleri sayesinde yatırımcı, iş ve paydaş ağımız çok büyüdü. Yatırım turunda girişimlerin İTÜ Çekirdek gibi seçkin kurumlara başvurmalarını ve buradaki ekosistemden çok iyi şekilde yararlanmalarını, sonuna kadar ilerlemeye çalışmalarını tavsiye ediyorum. Sonrası zaten azim ve biraz da şans ile geliyor. 😊

Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eğitim sektöründe yer alan e-öğrenme pazarı, yakın gelecekte dünyanın en hızlı büyüyecek ilk 5 sektöründen birisi. Türkiye’de e-öğrenme pazarı, pandemi sonrası ticaret hacmi ve yeni dinamiklerin hayata geçmesiyle büyümesini önemli ölçüde artırdı. Udemy’nin Nasdaq’ta halka arz olması ve Asya’da ardı ardına unicorn olan eğitim teknolojisi girişimleri, sektörün gelecekteki büyümesinin ne denli olacağı hakkında ipuçları da veriyor. Geleceğin eğitim modellerini ön görerek adım atan işler hem çok ses getirecek hem de dünyada alışkanları değiştirecek. Classest’in da onlardan birisi olması için çalışmaya devam ediyoruz.

Eklemek istedikleriniz neler?

Girişimcilik serüvenimizde bize güç katan ve harika bir yol arkadaşımız olan İTÜ Çekirdek ekibine sonsuz teşekkürler. 🙏

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close