Yapay zekâ; artık yalnızca teknoloji ve yazılım geliştiricilerin ilgilendiği bir kavram olmaktan çıkıyor. Modern yaşamın, iş dünyasının ve toplumsal hayatın hemen hemen tüm alanlarında etkisini artırmaya başlayan yapay zekâ; doktorların hastalıkları teşhis etmesinden iş görüşmelerine çağırılacak adayların taranmasına kadar pek çok önemli noktada kullanılıyor.

Peki, bundan sonrası için yapay zekânın hayatımızdaki etkileri ne yönde olacak?

Özel Sektördeki Etkileri Artacak

 2022 ve sonrasında; özel sektörün neredeyse tüm alanlarında yeni ilişkilerin ve bağlantıların keşfini hızlandırmak ve kullanıcı deneyimini yükseltmek amacıyla kullanılması bekleniyor. Arka planda, insan gözünden kaçan sorunların tespitinde sıkça yer alması öngörülen yapay zekânın, özellikle tekrarlanan işler konusunda şirketlere büyük oranda yardımcı olması ve böylece değerli insan kaynaklarının da daha önemli görevler için serbest kalabileceği düşünülüyor.

Hizmet Robotlarının Kullanım Alanları Genişleyecek

Günümüzde restoranlarda; yemeklerin pişirilmesinden sofraya servis yapmaya ve kirli bulaşıkları mutfağa geri getirmeye kadar çok sayıda görevde hâlihazırda kullanılan hizmet robotlarının, yakın gelecekte kullanım alanlarının genişleyeceği öngörülüyor.

Yapay zekâ ve robotiğin değer katma potansiyeline sahip olduğu alanlar arasında güvenlik yer alıyor. Zaman içerisinde pek çok ülkenin sınır korumadan gözetleme ve istihbarata kadar hayati öneme sahip görevlerde yapay zekâ tabanlı hizmet robotlarından yararlanması bekleniyor.

Çalışanların İlgi Alanları ve Yeteneklerine Daha Fazla Odaklanmalarına Yardımcı Olacak

 Bugün, çalışanların çoğu; iş tanımının dışında kalan, yapmaktan hoşlanmadıkları ya da kendilerine bir değer katmayan işlerle uğraşmak zorunda kalıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle, yapay zekânın, kimsenin yapmak istemediği işleri üstlenmesi bekleniyor.

Yapay zekânın insanlara herhangi bir katkısı olmayan ve heyecan vermeyen görevleri üstlenmesi ise çalışanların ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda işlere daha fazla odaklanabilmeleri konusunda yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Hibrit İş ve Ekip Modellerinin Önü Açılacak

Yapay zekânın iş yapma süreçlerindeki rolünün artmasıyla pek çok iş yerinin hibrit modellere geçişinin de önünün açılacağı öngörülüyor. Dijital dönüşüm süreci hızla devam ederken işverenlerin, doğru insanlara ve doğru ekiplere yatırım yapmayı başardıkları sürece, yapay zekânın da etkisiyle hibrit çalışma modellerine kolaylıkla uyum sağlayacağı tahmin ediliyor.  Bu durumda yakın gelecekte daha fazla hibrit yapılanmalar görmeye hazırlıklı olmak gerekiyor.

 

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/419947

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close