Dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi WordPress, şimdiye kadarki en büyük güncellemesini yayınladı. 5.0 güncellemesinin getirdiği en büyük yenilik, değişen yazı editörü oldu.

Yeni yazı editöründe artık her şey bloklardan oluşuyor. Başlıklar, paragraflar, resimler tamamen blok tabanlı çalışıyor. Sürükle-bırak tarzı bir deneyim vadeden (ancak şimdilik pek karşılayamayan) WordPress, daha sade ve dikkat dağıtmayan bir editör deneyimi sunmayı hedefliyor.

Yeni editörün daha modern göründüğüne şüphe yok. Ancak kullanıcı deneyimi açısından olumlu şeyler söylemek pek mümkün değil. En azından alışana kadar. Yapmak istediğiniz şeyi başarmak için biraz vakit harcamanız gerekiyor. Zira her şeyin yeri değişmiş durumda. (Örneğin bu yazı muhtemelen normalden iki daha uzun sürede bitecek.)

Yeniliklere pek açık olmayanlar için neyse ki eski editörü kullanmak hala mümkün. Klasik editörünü eklenti olarak sunan WordPress, bunu 2021 yılına kadar destekleyeceğini belirtiyor.

WordPress yeni editörüyle birlikte Yirmi Ondokuz isimli yeni temasını da yayınladı. Modernize edilen varsayılan temanın ve blok tabanlı yeni editörle tam uyumlu olduğu belirtiliyor.

Yeni güncelleme ayrıca önemli güvenlik geliştirmeleri, PHP 7.3 uyumu ve REST API güncelleştirmeleri sunuyor.

5.0 güncellemesini WordPress panelinden otomatik olarak veya WordPress.org/download adresinden indirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close