Zekası ve tutkusuyla ünlü Elon Musk’ın ulaşım sektörünü domine etmek için bir planı var. Tabii kendisi direkt böyle söylemiyor, bunun yerine agresif olmayan bir isim seçmiş; Tesla’nın Ana Planı, Bölüm İki.

SolarCity birleşmesiyle dikey bütünleşen bir yapıya bürünmekte olan Tesla, yakın gelecekte hem elektrikli araçları hem onlara enerji verecek pilleri hem de bu enerjiyi depolayacak güneş panellerini tek elden üretecek. Fakat büyük plan bu değil, Tesla yeni araç serileri üretmek istiyor ve bazıları halihazırda geliştirilme sürecinin ileri aşamasına gelmişe benziyor.

Elon Musk’ın Tesla blog sayfasından açıkladığı planın ikinci bölümü, Model S ve Model 3’ü kapsayan ilk bölümünün devamı niteliğinde. Yapılacaklar listesinden bunları silen Musk, şimdi bir otomobil fabrikasına, pil fabrikasına, güneş panellerine sahip ve şartlar planı bir sonraki aşamaya taşımak için elverişli görünüyor.

Tesla, Musk’ın elektrikli otomobilleri daha geniş kitlelere benimsetecek uygun fiyatlı Model 3 sedanı üretmekle uğraşırken, planın ikinci bölümü firmanın kompakt bir SUV üretmesini öngörüyor. Musk bunun da ötesine geçerek şöyle açıklıyor: “İki tür daha elektrili araca ihtiyaç var: Ağır yük kamyonları ve yüksek yolcu kapasiteli toplu taşıma araçları.”

Musk’ın açıklaması, Tesla’nın elektrikli kamyonlar ve otobüsler üzerinde çalıştığını duyururken, henüz geliştirilme aşamasındaki iki aracın da önümüzdeki yıl tanıtılması bekleniyor.

Elektrikli otobüsler dünün haberi. Örneğin San Fransisko’da bu araçlardan görmek hayli mümkün. Fakat Tesla markalı bir otobüsün onlardan farklı olacağına eminiz. Musk, otobüsün diğerlerinden daha küçük olacağını, tekerlekli sandalyeler, bisikletler ve bebek arabaları için çok fazla alan sunacağını belirtiyor. Ayrıca Tesla otobüsün hızlı ve konforlu bir sürüş deneyimi sunacağını da ekliyor.

Tesla’nın otobüsünü diğerlerinden farklı kılacak en büyük özelliği ise standart bir rotayı takip etmeyecek olması. Akıllı telefon ve haritalama teknolojileri ile toplu taşımada Tesla otobüsünü kullananlar kapılarının önüne kadar götürülecek. Akıllı telefon kullanmayanlar ise otobüslerde bulunan tuşları kullanarak ‘müsait bir yerde’ inebilecekler.

Planın bir sonraki adımında, Tesla otonom sürüş teknolojisini geliştirerek, tüm otomobillerinde, otobüslerinde ve kamyonlarında sürücüye düşen işi ortadan kaldıracak. Otonom araç paylaşım servisleri ise Tesla araç sahiplerinin otomobillerini yabancılara kiralamalarını; daha doğrusu otomobilin işe çıkıp sahibi için para kazanmasını sağlayacak.

Tesla’nın benimsediği fikirlerin hiçbiri öylesi radikal değil. Kaldı ki günümüzde otonom sürüş teknolojileri alanında Google ile yarışmaya kalkışmayan otomobil üreticisi bulmak imkansız gibi. Tesla’yı özel kılan ise tüm araç segmentlerinde devrimin peşinden koşması. Elon Musk’ın geçmişini göz önünde bulundurunca, ulaşımın geleceğinde büyük söz sahibi olması  kuvvetle muhtemel.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close