Cobionix, İğnesiz Kas İçi Enjeksiyon Yapabilen Bir Otonom Robot Geliştirdi

 Waterloo Üniversitesi’nde kurulan Cobionix isimli bir şirket, geliştirdiği yeni otonom robotu ile iğnesiz, kas içi enjeksiyon yapmayı başardı. Hızla dağıtılabilen ve görevleri tamamen özerk şekilde tamamlayabilen çok yönlü bir robotik platform olarak tanımlanan Cobi platformunu kullanan robot, iğnesiz bir enjeksiyon sistemi ile donatıldı.

Yapılan denemelerde, hastalara iğneye ve bir sağlık uzmanının gözetimine ihtiyaç duymadan kas içi enjeksiyon yapmayı başaran robotun, potansiyel kullanım alanlarının birinin COVID-19 aşıları olması hedefleniyor. Yakın zamanda robotun koluna, hasta vücudunun 3 boyutlu dijital haritasını oluşturabilen ve ardından optimal enjeksiyon bölgesini belirlemek için yapay zekâ yazılımı kullanabilen bir sensör takılacağını belirten araştırma ekibi, robotun seri üretime geçmesi ve piyasaya sürülmesi için en az iki yıla daha ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Washington Üniversitesi’nde, Isı Kullanılarak Eski Haline Döndürülebilen Karbon Fiber Kompozit Üretildi

 Washington Üniversitesi araştırmacıları, çok güçlü ve hafif bir karbon fiber kompozit malzeme geliştirdi. Yeni karbon fiber kompozit malzeme, onarılarak tekrar eski haline getirilebilme özelliği ile hasar gördüğünde geri dönüştürmenin imkânsız olduğu geleneksel karbon fiberlerden ayrılıyor.

Yeni üretilen materyalin geleneksel karbon fiber kadar güçlü olduğunu ifade eden araştırma ekibi; ısı kullanılarak tekrar tekrar eski haline getirilebilen yeni fiber kompozitin geri dönüşüm zamanı geldiğinde yine ısı ile parçalanarak yeniden üretim için kullanılabileceğini belirtti. Günümüzde karbon fiber komopozitler, sıklıkla rüzgâr türbini kanatlarında kullanılıyor. Bu nedenle yeni malzemenin gelecekte yenilenebilir rüzgâr türbini kanatları yapmak amacıyla kullanılabilmesi hedefleniyor.

MIT ve İsveç’ten Araştırmacılar Nefes Almaya Yardımcı Olan Lif Geliştirdi

 MIT ve İsveç’ten bir araştırma ekibi, “OmniFiber” olarak adlandırdıkları bir lif geliştirdi. Nefesi düzenlemeye yardımcı olan bu yeni lif; giysilere dikildiğinde, kumaşın ne kadar gerildiğini algılayabiliyor ve kullanıcıya basınç ya da titreşim yoluyla dokunsal bildirimler gönderiyor.

OmniFiber’ın özellikle atletlerin ve ses sanatçılarının nefes almasına yardımcı olacağını belirten araştırma ekibi, solunum problemi olan kişilerin de tedavi amaçlı bu liflerden yararlanabileceğinin altını çizdi.

Kaynaklar:

https://www.slashgear.com/autonomous-robot-performs-its-first-intramuscular-injection-without-needles-08698592/

https://www.slashgear.com/new-carbon-fiber-composite-can-be-healed-using-heat-08698582/

https://mashable.com/video/omnifibers-breathing-fabric-mit-researchers

 

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close