Bina Dezenfeksiyonu için Kullanılacak Robot Geliştirildi

Son 1 yılda tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla mücadele etmek ve bu salgını kontrol altına alabilmek için her geçen gün yeni bir yöntem geliştiriliyor. Bu yöntemlerden biri de dezenfeksiyon robotu, BALTO.

İsmini, 100 yıl önce Alaska’nın ulaşımı zor bölgelerine aşı taşıyan kızak köpeğinden alan robot, kapı kolu ve benzer nesneleri dezenfekte etmek için kullanılacak. BALTO’yu, diğer dezenfeksiyon robotlarından ayıran temel özellik ise yapı bilgi modelleme süreci (BIM) ile doğrudan bağlantılı olması ve bu özelliği sayesinde bina geometrilerini ve nesnelerin temel bileşenlerini hafızasında depolayabilmesi ve nesneleri birbirinden ayırt edebilmesi…

Kaliforniya Çölü’nde Devasa Bir Güneş Enerjisi Çiftliği İnşa Edilecek

Kaliforniya Çölü, bol güneşli topraklarında yeni bir güneş enerjisi çiftliğini ağırlamaya hazırlanıyor. 350 megavatlık güneş paneli çiftliği ile bölgedeki pek çok eve güç sağlanabilecek.

İklim değişikliği ile mücadeleyi desteklemek ve temiz enerjili bir gelecek inşa etmek amacıyla hayata geçirilen 550 milyon dolar değerindeki proje tamamlandığında, yaklaşık 90.000 eve enerji sağlama kapasitesine sahip olacak.

Avrupa’da 3D Baskı ile Üretilen Yaşanabilir Ev Projesi Hayata Geçirildi

Emekli çift, Elize Lutz ve Harrie Dekkers, Avrupa’nın ilk 3D baskı evinde kiracı olarak yaşamaya başladı. Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ve Vesteda konut şirketi iş birliği ile inşa edilen ev, 94 metrekare ve 2 odadan oluşuyor.

Bir inovasyon projesi olan ev, iki kurumun ortaklaşa hayata geçireceği, 5 aşamalı “Project Milestone” isimli projesinin ilk basamağını oluşturuyor. Büyük bir kaya parçasını andıracak şekilde tasarlanan ev, böylece doğa ile uyum sağlamış oluyor. Yapının bu formu, özgünlüğünün yanı sıra 3D beton baskıya da olanak sağlıyor.

Kaynaklar

https://techxplore.com/news/2021-05-disinfection-robot-linking.html

https://interestingengineering.com/a-massive-solar-power-farm-will-be-built-in-california-desert

https://mashable.com/video/3d-printed-house-europe-netherlands/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close