Çin, 6G için Çalışmalara Başladı

5G teknolojisinde tüm dünyanın hayli önünde olan Çin, 6G için harekete geçtiğini duyurdu. Henüz geliştirme aşamasında olan 6G teknolojisinin çalışmaları tamamlandığında, internet hızı önemli derecede artacak. Öyle ki internetten bir film indirmek; sadece 1 saniye, belki de 1 saniyeden daha az zaman alacak.

Fakat bu teknolojinin yaklaşık 10 yıllık bir zaman dilimi içerisinde olgunlaşacağı söyleniyor. Çin, 6G teknolojisi için ilk somut testleri, 2030 yılında gerçekleştirmeyi planlıyor. Henüz 5G’nin bile yeterince yaygınlaşmadığı ve Türkiye de dahil olmak üzere, pek çok ülkede kullanılmadığı göz önüne alınacak olursa, 6G teknolojisinin tüm dünyaya yayılmasının en az 15 yıl alacağı bile öngörülebilir.

Çevre Kirliliğini Azaltmak için Yenilebilir Tabaklar Üretildi

Tasarım stüdyosu Forest and Whale, çevre kirliliğinin önüne geçmek ve sürdürülebilirliğin önünü açmak amacıyla “Reuse” ismini verdikleri, yenilebilir paket servis tabaklarını üretti.

Buğday kabuğundan üretilen tabaklar, içindeki yemek tüketildikten sonra, yenilebiliyor ya da kompost edilebiliyor. Tabaklar her ne kadar yenilebilir olsa da üreticiler, yine de çok büyük bir lezzet beklentisine girilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Yemek isteyenlerin ise tabakları birkaç saat içinde tüketmesi gerekiyor.

MIT Mühendisleri, Karbon Parçacıklarını Kullanarak Elektrik Üretti

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, sadece etrafındaki sıvı ile etkileşime girerek bir akım üretebilen küçük karbon parçacıkları kullanarak elektrik üretmenin bir yolunu keşfettiler. Keşfedilen bu yaklaşım, mikro ve nano ölçekte güç sağlanmasına olanak sunuyor.

Nature Communications Dergisi’nde “organik bir çözücü” olarak tanımlanan sıvı, elektronları parçacıklardan emerek kimyasal süreçleri yürütmek için de kullanılabilecek bir akım sağlıyor. Araştırmacılar, aslında bu elektrik akımının kimya endüstrisinde oldukça önemli olan, alkol oksidasyonu olarak bilinen organik bir kimyasal reaksiyonu yürütmek için kullanılabileceğini göstermiş oldular.

Kaynaklar:

https://www.cnnturk.com/teknoloji/cin-6g-icin-testlere-basladi

https://mashable.com/video/edible-takeaway-container/?utm_medium=onsite&utm_source=internal

https://interestingengineering.com/mit-engineers-generate-electricity-using-tiny-carbon-particles

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close