Teknoloji Haberleri 11 Şubat- 25 Şubat
Londra’da Görme Engelli Bir Kadına Biyonik Göz Nakli Gerçekleştirildi
Londra’daki Moorfields Göz Hastanesi cerrahları; 88 yaşındaki, kısmi görme engelli bir kadına biyonik göz nakli gerçekleştirdi. Retinasına 2 milimetrelik bir mikroçip yerleştirilen hasta; mikroçiple bağlantılı özel gözlüğü ile yeniden görmeye başladı.
Gözlükte bulunan kamera, çevreyi tarayarak edindiği bilgiyi mikroçipe iletiyor, çip ise beyne elektrik sinyalleri göndererek görme işlevinin gerçekleşmesini sağlıyor. Sonuç şu an için başarılı olsa da hastanın bir yıl boyunca çeşitli testlerden geçmesi gerekiyor. Doktorlar, bu yöntemin gelecekte pek çok görme engelli insan için umut olacağını düşünüyor.
MIT-IBM Watson Yapay Zekâ Laboratuvarı Araştırmacıları Büyük Veri Kümelerindeki Anormallikleri Bulmak İçin Yapay Zekâdan Yararlanıyor
MIT-IBM Watson Yapay Zekâ Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, veri akışlarındaki anormallikleri gerçek zamanlı ve otomatik olarak tespit edebilen ve hesaplama açısından oldukça verimli bir yöntem geliştirdi.
Araştırma ekibi, geliştirdikleri makine öğrenimi modeli ile elektrik şebekelerindeki anormallikleri, kolayca tespit edebiliyor. Bir ülkenin elektrik şebekesindeki bir arızayı tespit etmenin çok zor ve uzun süren bir iş olduğunu belirten ekip, yapay zekâ yöntemlerinin bu aksaklıkları tespit etmede diğer tekniklerden çok daha iyi olduğunu ifade ediyor. Geliştirilen bu yeni model; esnekliği sayesinde, şebeke arızalarının yanı sıra trafik izleme sistemleri gibi çok sayıda birbirine bağlı sensörün veri topladığı ve raporladığı diğer durumlara da uygulanabilme olanağı sunuyor.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Araştırmacıları Atomları Zincirleyerek Kuantum Ağ Oluşturabilecekleri Bir Yöntem Geliştirdi
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) mühendisleri, atomları zincirleyerek kuantum depolayabilecekleri bir yöntem geliştirdi. Araştırma ekibi, bu yöntemin gelecekte büyük ölçekli kuantum ağlarının oluşturulmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Çalışma sırasında; saydam bir kristal olan ytrium ortovanadat (YV04) içine bir iterbiyum (Yb) iyonu yerleştiren araştırma ekibi, kristalde YB kübiti kullandı. Kübitin bu şekilde kullanılması, iyonun etrafına yerleştirilmiş birkaç vanadyum atomunun merkezi kontrol parçası olarak görev yaptı.
Geliştirdikleri tekniği çok düşük sıcaklıklarda, çok sayıda teste tabi tutan ekip, bu tekniğin kuantum ağ oluşturmaya devam etmek için bir temel sağladığını belirtiyor. Kuantum ağ oluşturulmanın ise bir bilgisayarda oluşan ve çözmesi uzun zaman alan sorunların, çok daha kısa sürelerde çözülmesine olanak sağlayacağı düşünülüyor.
Kaynaklar:
https://mashable.com/video/uk-first-bionic-eye-implant
https://techxplore.com/news/2022-02-artificial-intelligence-anomalies-massive-datasets.html
https://www.slashgear.com/771950/researchers-chain-atoms-in-leap-toward-quantum-internet/